Ит Лидери

Wikipedia скри статиите си на италиански като протест срещу проектозакон

Computer World

Wikipedia обяви, че скрива страниците си на италиански в знак на протест срещу проектозакон в Италия, който, ако влезе в сила, ще изисква от уеб сайтовете в срок от 48 часа да публикуват корекции на съдържание, за което някой се оплаче, че е обидно или невярно. В противен случай глобата е €12 000.

Wikipedia

Проектозаконът се обсъжда в италианския парламент тази седмица.

„Страницата, която искате, все още съществува и е само скрита, но има риск скоро да бъдм принудени да я изтрием”, написаха от Wikipedia в съобщение от 4 октомври, публикувано на италианската версия на сайта.

Проектозаконът вече е обект на критики на редица активисти в Италия и извън страната, които твърдят, че той ще наруши свободата на изразяване в Интернет и ще бъде използван от настоящия премиер Силвио Берлускони като инструмент за контрол на неговото отразяване.

Силно дразнещ елемент в проектозакона е, че корекцията не е обект на преглед и преценка от безпристратен арбитър. „Мнението на човека, който твърди, че е засегнат, е всичко, което е необходимо, за да бъде наложена такава корекция за който и да е уеб сайт”, алармира Wikipedia. Така всеки, който се почувства обиден от дадено съдържание в блог, онлайн медия или вероятно дори и сайт като Wikipedia, ще може директно да изиска публикуването на коригирана версия без значение доколко е вярно, че съдържанието е обидно, ако такъв закон наистина стане реалност. Никой няма да има право да протестира или обсъжда нуждата от поправка.

IDG News Service Бангалор

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2021 съгласно Общи условия за ползване

X