Ит Лидери

Бившият шеф на HP Апотекер ще вземе над $9,6 млн.

Владимир Владков

Регистрацията в регулатора показва, че HP ще плати и на отиващия си, и на новия изпълнителен директор. Уитман ще получава базова заплата от $1 годишно.Уволненият СЕО на Hewlett-Packard Лео Апотекер ще получи обезщетение уволнението си от $7,2 млн. плюс още $2,4 млн. бонус за работата си, както и допълнителни акции, показват документите, изпратени от компаняита до Комисията по борси и ценни книжа на САЩ.

Апотекер бе уволнен наскоро от висшия пост в HP след като бе на него едва 11 месеца. Мег Уитман, бивш главен изпълнителен директор на eBay, пое неговите функции. Тя ще получава базова заплата от $1 на година, пише още в документите.

Апотекер взе редица решения при престоя си в HP, за които бе критикуван остро, включително за отделяне на PC поделението на HP, което бе обявено преди да бъде намерен купувач за него. HP не успя да постигне поставените в плановете финансови цели през последните 3 тримесечия и акциите й спаднаха почти наполовина за времето, докато Апотекер бе начело.

Освен обезщетението и бонусите той е получил и увеличаващи се права върху акции на стойност $3,5 млн. Освен това ще получи и средства за преместването си в Белгия или Франция, както и до $300 000 за каквито и да е загуби при продажбата на калифорнийската си къща.

Когато Апотекер подписа договора за поста, той се съгласи на базова заплата от $1,2 млн. и годишен бонус от 200 до 500 процента над тази заплата. По различни схеми за акционерни опции той е получил стотици хиляди акции. Апотекер е получил и $4 млн. бонус за подписа си, както и допълнителни $4,6 млн. за разходи по преместването си в САЩ.

HP разкри и компенсационния пакет за Уитман. Подобно на други знаменити шефове, тя ще получава базова годишна заплата от $1. Тя ще получи и възможност да купи над 1,9 млн. акции на HP, много от които ще имат покритие само при съществено увеличение на борсовата им цена. Бонусът на Уитман за 2012 г. ще бъде между $2,4 млн. и $6 млн. 

IDG News Service, Сиатъл

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X