Ит Лидери

Бордът на HP махна Апотекер, назначи Уитман за нов CEO

Владимир Владков

Бившата шефка на eBay Мег Уитман е новият главен изпълнителен директор на HP.Главният изпълнителен директор на Hewlett-Packard Лео Апотекер бе уволнен от поста си в четвъртък, 22 септември, като бе заменен от директора в HP и бивша СЕО на eBay Мег Уитман.

Слуховете през последните дни подсказваха, че бордът на HP е готов да се раздели с Апотекер, който преди бе СЕО на доставчика на бизнес софтуер SAP. Малка част от днешния бизнес на HP идва от софтуер, факт, който Апотекер искаше да промени чрез наскоро представената стратегия, след като се присъедини към HP през септември 2010 г.

Апотекер дойде в HP в бурни времена след оттеглянето на своя впечатляващ шеф Марк Хърд след скандала, свързан с взаимоотношенията му с външен сътрудник на компанията. В края на краищата Хърд си подсигури поста съпрезидент в конкурента Oracle.

Пазарът не реагира добре на многобройните съобщения и ходове на Апотекер, включително на планираната покупка на доставчика на инфраструктурен софтуер Autonomy и разговорите за отделянето на PC поделението на HP. Последното доведе до сериозен спад на акциите на HP, което ускори уволняването на Апотекер.

Като цяло HP може би изживява нещо като „дежа вю" по отношение на Апотекер, имайки предвид проблемите му докато бе сам начело на германската SAP.

Дългогодишен член на ръководството на SAP Апотекер напусна едва една година след като зае висшия пост, като бе заменен от хора от самата компания Джим Хагеман Шнабе и Бил МакДермот през февруари 2010 г., когато SAP се върна към формата с двама главни изпълнителни директори, използван и преди.

„Смятам, че Апотекер дойде на неблагодарен пост, казва Чарлс Кинг, президент и главен анализатор в Pund-IT. - Трудно е за всеки СЕО да влезе в „разбунена" компания, каквато бе HP след уволнението на Марк Хърд." Според него ход като възможното отделяне на PC бизнеса „може би е твърде радикална хирургическа операция".

Други големи фактори, довели до промяната в ръководството, са неуспехите на HP да постигне заложените в плана финансови цели през последните три тримесечия, както и плащането на огромна сума пари за навлизане по-дълбоко в софтуерния бизнес чрез придобиванията на Automony иVertica, без да има ясна стратегия за бъдещето, твърди анализаторът от IDC Кроуфърд Дел Прити. „Може би има известна доза подценяване от страна на компанията и от страна на Лео... относно това колко трудна би била тази трансформация, каза Дел Прити. - Те не успяха ефективно да комуникират своята стратегия и визия." Той добавя, че доверието на инвеститорите е изключително деликатен проблем. „Когато то започне да ерозира, е много трудно на някого да си го върне", казва Дел Прити.

Освен на Уол Стрийт, идеята разтревожи и част от потребителите на HP, казва анализаторът Езра Готхейл, старши анализатор в Technology Business Research. „Те са най-големият PC производител в света, най-печелившият след Apple, казва той. - Да говориш за отделяне без да имаш никакво решение бе голяма изненада. Ако съм потребител, как бих отговорил на това? Аз мисля, че бих се тревожил. HP има огромна база от инсталирани машини и огромна потребителска база, която бе разтревожена."

Според Кинг голяма част от 40-милиардния PC бизнес на HP e реализиран чрез корпоративни сделки. „Ако той беше отделен, той щеше да си остане неразривно свързан с другите продажби на HP и взаимоотношенията й с клиентите. Няма как той да бъде отделен изцяло, особено частта от услугите на HP, които се отнасят до внедряването и управлението на PC клиентите. Това може и да е бизнеса с най-малък дял в печалбата, но за HP все още е печеливш, добавя той. - Постепенното му изместване на по-заден план може би е по-добър подход."

Освен това „отбиването" на PC поделението може да удари по сървърния бизнес на HP, тъй като компанията зависи от взаимоотношенията с производители на компоненти, с които има договори за доставка на огромни количества. Според Дел Прити е вероятно да пострада и бизнеса с принтери на HP, тъй като компютрите помагат да се „циментират" добри сделки с големите търговски вериги като Best Buy, които също продават HP принтери.

Като цяло е по-вероятно Уитман да продължи да „натиска" компанията за преобразуването й в още по-корпоративен доставчик, смята Кинг.

Изборът й за СЕО обаче оставя смесени чувства, добавя той. „От една страна, тя е позната величина и тя определено има значителен опит в ръководенето на мултимилиардна компания като eBay, обяснява Кинг. Въпреки това Уитман в биографията си има твърде малко опит за компания с размера на HP, както и малко опит в корпоративното ИТ пространство", добавя той. Освен това Уитман има вече един неуспешен опит в изборите за губернатор на Калифорния, като „дискусиите за политическите й амбиции продължават", казва Кинг, който смята че Уитман може би е временно решение, което да осигури „звездна мощ" на този пост, докато бордът създаде по-широка стратегия за откриване на по-постоянен СЕО.

Една от първите стъпки за HP и Уитман вероятно ще бъде преоценка на основния PC бизнес на компанията и на WebOS, както и доразвиване на стратегията около софтуера и облака.

Апотекер загърби софтуера webOS и хардуерния бизнес, който бе купен от Palm от бившия СЕО Хърд, каза Роджър Кей, президент на Endpoint Technologies Associates. Сега HP уби своите WebOS таблети и смартфони, оставяйки единствено софтуерния елемент.

Компанията каза, че търси начин да запази софтуера webOS и да го лицензира на трети страни. Ако HP иска webOS да бъде платформа на трети страни, компанията можеше да го направи преди известно време. Много малко производители на устройства обаче биха пожелали да я лицензират, смята Кей, добавяйки, че тя има малък шанс срещу останалите мобилни платформи като Apple iOS и Google Android. „Никой не иска да лицензира това. Ако те не създадат свой хардуер и не го лицензират, значи са купили напразно Palm", добавя Кей.

Ако погледнем напред, HP има и няколко други възможности, включително „дългосрочната перспектива да стане лидер при корпоративните облаци, като „котва" за широка екосистема от продукти и услуги, смята анализаторът от Forrester Research Франк Жилет. „Те могат да купят Amdocs за усъвършенствано фактуриране и мониторинг, но все още няма никакъв смисъл да купуват SAP", казва Жилет.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X