Ит Лидери

Samsung CEO Чой Гий: Samsung няма да купи webOS

Computer World

Главният изпълнителен директор на Samsung Чой Гий заяви на изложението IFA 2011 в Берлин, че компанията му няма никакво намерение да купи операционната система webOS, разработвана от HP след придобиването на Palm през 2010 г.

През юли от Hewlett-Packard обявиха, че ще прекратят работата си по webOS и ще преустановят PC бизнеса си заради развитието на по-печеливши продукти и услуги. Веднага след това започнаха да се появяват различни мнения и спекулации по отношение на бъдещето на webOS и възможните купувачи на софтуера, сред които бе и корейският гигант.

Samsung е добре позната със своите Android смартфони и таблети (част от които са изправени пред сериозни съдебни предизвикателства заради спор с Apple), но компанията разработва и собствена мобилна платформа – Bada – която работи върху редица устройства, включително новите Samsung Galaxy Note, Samsung Galaxy Tab 7.7 и три нови Wave смартфона.

Вече обаче е ясно, че няма да видим сливането на Bada и webOS. Чой Гий недвусмислено отхвърли възможността за това, както и за каквото и да било обвързване между операционната система и Samsung.

HP планираше таблетът TouchPad

да бъде първото ударно устройство с наследената от Palm операционна система. Само месец след пазарния дебют на TouchPad обаче компанията публично обяви решението си да прекрати бизнеса си с него, както и с останалите си персонални устройства, предизвиквайки сензация. След това HP свали цената на TouchPad до $99, което наистина направи таблета хит, макар и за кратко. Сега компанията ще задоволи повишилото се търсене с пускането на още бройки от устройството, но за последен път. Също така е възможно сервизната поддръжка за TouchPad да бъде удължена.

TouchPad с webOS

Но тези продажби не означават, че потребителите са се влюбили в таблета или в webOS, а просто, че са намерили добра сделка. Все пак, само хардуера на TouchPad струва около $300. А като се предвид и обсъжданата в Интернет възможност Android да потръгне на TouchPad, може да се предположи, че потребителите е вероятно да имат по-малко симпатии към webOS дори и от HP.

Потенциалните купувачи

HTC и Facebook не са реагирали на спекулациите, че са сред възможните купувачи на операционната система, а от HP казват, че все още са отворени към лицензни сделки и партньорства за развитието на webOS.

Според J. Gold Associates пък, Qualcomm е най-подходящият купувач на webOS, защото компанията би могла да обвърже операционната система със своите чипове, за да предложи на производителите на смартфони и таблети един атрактивен, завършен пакет, включващ централен процесор, графичен процесор, безжични чипове и webOS.

Google, Apple и Amazon също са сред потенциалните купувачи.

Само един ден преди да оповести прекратяването на бизнеса си с хардуер и софтуер за крайни потребители HP обяви, че разглеждат възможностите за инсталиране на webOS на различни домашни устройства и на автомобилни системи за инфозабавление (infotainment).

Ако един ден webOS наистина са превърне във водещата операционна система за блендери, това би било толкова значимо, колкото и ако стане топ ОС на Марс. Време е най-сетне да оставим webOS и Palm да почиват в мир“, коментира авторът на статията Ерик Мак.

PC World САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X