Ит Лидери

J. Gold Associates: Qualcomm трябва да купи WebOS

Computer World

HP Pre 2 с webOS 2.0WebOS, операционната система, от която Hewlett-Packard реши да се отърве с цел оптимизация на бизнеса си, все още не е „мъртва“ и според анализаторът от J. Gold Associates Джак Голд, Qualcomm е много подходящ неин купувач, тъй като компанията произвежда единствените процесори, които я поддържат. „Вярвам, че най-логичният кандидат, който може да я направи успешна, е Qualcomm, заяви той в доклад, публикуван наскоро.

В е-писмо до Computerworld САЩ Голд подчерта, че мнението му не е повлияно от каквато и да е вътрешна информация от Qualcomm.

Според анализаторът, като притежател на webOS, Qualcomm би могла да обвърже операционната система със своите чипове, за да предложи на производителите на смартфони и таблети един атрактивен, завършен пакет, включващ централен процесор, графичен процесор, безжични чипове и webOS. Qualcomm предлага необходимите инструменти и проектантски възможности, за да създаде цялостно решение. Тя може да изгради една завършена екосистема“, заяви Голд.

Всъщност Qualcomm и сега предлага мобилна ОС – Brew, която се използва главно в по-евтините не-смарт телефони, но вече е „доста стара“, според анализатора.

Комбинацията Qualcomm-webOS би могла да „съживи пазара на евтините таблети“, особено на развиващите се пазари, които все още не са доминирани от iPad и базирани на Android устройства, по думите на Голд.

Qualcomm вече е обвързана с поддръжката на Android и Windows Phone 7, но Голд смята, че webOS може да бъде „обещаваща втора платформа“ за производителите.

Различни анализатори вече изразиха мнения, че мобилната ОС на HP е вероятно да бъде придобита от няколко компании. Google и Apple са сред потенциалните купувачи, но най-вече заради патентите. Други възможни кандидати са Samsung и Amazon, но за тях превръщането на webOS в конкурентоспособна заплаха ще е по-трудно, отколкото за Qualcomm, смята Голд.

Computerworld САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X