Ит Лидери

Американска авиокомпания заменя хартиените карти за полети с iPad-ове

Computer World

Ръководството на холдинга, който неотдавна обедини американските компании United и Continental, прие историческо по значимост решение да се откаже от хартиените справочници, който пилотите използват по време на всеки полет, и да ги заменят с 11 хил. таблета Apple iPad със специализирани аеронавигационни приложения.

В авиокомпанията разчитат на това, че благодарение на прехода към “безхартиения екипаж в кабината” всеки екипаж може да замени 17,2 кг навигационни карти, ръководства за летателна експлоатация и летателни книги  с 680-грамов таблет. Предполага се, че по този начин ще се спестят близо 16 млн. листа хартия (12 хиляди за пилотите на всеки полет). Благодарение на това ще се намали теглото на самолетите, което ще доведе до спестяване на около 1,2 хил. литра гориво годишно, което ще позволи да се намали количеството изхвърлени парникови газове с 3,2 тона.

От няколко години много пилоти носят по време на полет iPod карти като допълнителен справочник, а през февруари Федералното управление на гражданската авиация в САЩ даде разрешение за използване на таблети като основен източник на документация.  

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X