Ит Лидери

Китай е вече най-големият потребител на компютри

Computer World

На базата на нови изследвания на IDC става ясно, че през второто тримесечие на 2011 г. Съединените американски щати са отстъпили лидерството по обем продажби на РС-та в световен мащаб.Първата позиция на най-голям потребителна компютри вече е за Китай. В азиатската държава са били закупени 18,5 млн. настолни компютъра и ноутбуци. От своя страна американските потребители са купили 17,7 млн. РС-та. В парично отношение обемът на пазара се оценява на $11,9 млрд. - за Китай, срещу $11,7 млрд. - за САЩ.
Според прогнози на анализаторите, през цялата 2011 година в САЩ ще бъдат закупени 73,5 млн. компютъра, докато в Китай се очаква бройката да бъде 72,4 млн. На тези две страни ще се падат дялове от 20,6% (за САЩ) и 20,3% (за Китай) от общия РС пазар.

От IDC смятат, че през 2012 година Китай окончателно ще се утвърди като лидер в сегмента. На азиатската държава ще се пада дял от 21,8% от общия обем продажби на компютри, като същевременно на американския пазар ще принадлежат 19,6%.В статистиката на IDC влизат продажби на настолни компютри, лаптопи и нетбуци. В тези отчети не са включени сървъри, таблети и мини компютри от други типове.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X