Ит Лидери

Нужен е стратегически подход с модели за създаване на техническа документация

Computer World

„Все повече се дискутира нуждата от цялостна комуникационна стратегия за продуктите. До този момент техническите комуникатори са били по-скоро тактици и изпълнители, сега възниква нуждата от цялостен стратегически подход, който да обедини различните модели на създаване на документация: съавторството, станало възможно благодарение на DITA, видео комуникацията, присъствие в социалните медии, доставяне на документация за мобилни устройства, оптимизиране на съдържанието за търсене и акцент върху ползваемостта на самата документация“. Това заяви Ваня Кирицова, мениджър “Технически комуникации” във VMware България, която е и сред основателите на Общността на техническите комуникатори в България, на Втората международната конференция ЕТС 2011. Събитието се проведе на 11 юни в София и събра над 60 български автори на техническа документация, информационни архитекти и мениджъри, които имаха възможността да видят презентациите на водещи експерти в областта. Специалисти от компании като SAP Labs Bulgaria, VMware, Software AG и Prosyst споделиха своите знания и опит в разработката на техническа документация и иновативни подходи при предоставянето й на потребителите.

Тенденциите в създаването и комуникирането на техническа информация, които се дискутираха на ЕТС 2011, бяха видео комуникация, социални мрежи, съавторство и оптимизирано за мобилни устройства търсене съдържание.

„За повечето от нас тези неща са нови, нови са и технологиите, които ги направиха възможни. Промените са скорошни и не сме натрупали достатъчно опит с тях. Ето защо не смятам, че разликата между нашата и чуждата реалност е голяма. Разлика би имало единствено в реакцията на авторите на техническа комуникация към новите предизвикателства – дали ще се отворят за промените или ще продължат по стария, добре утъпкан, но неефективен път“, обясни Кирицова.

По отношение най-новите активности на Общността на българските технически комуникатори (Technical Communicators Community), Кирицова сподели: „Наша основна цел и фокус остава развитието на Общността и утвърждаването на професията автор на техническа документация в България. Амбициите ни в тази посока са свързани с предоставяне на информация за новите стандарти и тенденции в индустрията, непрекъснато споделяне на личния опит и засилен диалог с професионалистите в общността.

До края на 2011 година планираме организиране на серия от практични работни срещи с образователна цел, а в допълнение към онлайн платформата ни www.techdocr.com и организиране на регулярни срещи-дискусии. Общността на българските технически комуникатори е отворена за всички, които се чувстват съпричастни към професията – било то начинаещи или професионалисти.“


Нужен е стратегически подход с модели за създаване на техническа документация

© Computer World, Computerworld.bg

„Най-голямото предизвикателство пред авторите на техническа документация е да постигнат за изключително кратко време такова разбиране за продукта, за който пишат, че да съумеят да предадат информацията на прост и разбираем език за потребителя, изтъкна Ангел Лафчиев, мениджър „Технически комуникации” в SAP Labs България - Контактуването със специалистите в дадената област, в нашия случай програмистите, също е изключително важно и не винаги лесно. Не на всички участници в процеса на разработване на софтуер е ясно до еднаква степен каква е точно ролята на документацията и на документатора в продуктовия екип.

Познаването на адуиторията, за която се пише, е също от голямо значение. При техническата документация както авторът, така и читателят са относително анонимни, затова е предизвикателство да получиш преки впечатления и да се поставиш в ролята на потребителя на продукта. Въпреки че професията си има предизвикателства, българските автори се справят завидно добре, особено като се вземе предвид фактът, че пишат на език, който за тях не е роден.“


Нужен е стратегически подход с модели за създаване на техническа документация

© Computer World, Computerworld.bg

Разликите в операционните системи и хардуера са наистина едно от големите предизвикателства за разпространение на информация на мобилни устройства, разкри Йордан Угринов, старши автор на техническа документация във VMware Bulgaria.

„За щастие, техническите комуникатори не трябва сами да откриват решенията на тези проблеми. Това вече са направили уеб разработчиците и дизайнерите от световната open source общност. Те са създали достъпни cross-platform дизайни под формата на CSS/JavaScript библиотеки, а също така и системи за управление на съдържанието, които строго разграничават съдържанието от дизайна. Целта е съдържанието да се напише веднъж, а системата за управление на съдържанието да предоставя различни формати в зависимост от устройството, което изпраща заявка за информация. Разбира се, дори подобно гъвкаво решение ще се цели предимно в по-големите и по-мощни устройства, като таблети и смарт телефони от висока класа“, смята Угринов.

Той допълни още, че днес съществуват утвърдени и работещи мобилни решения под формата на капсулирани формати като ePub и mobi, но при положение, че HTML5 се превръща в един от стандартите за мобилни приложения, техническите комуникатори също трябва да гледат към уеб технологиите и това, което онлайн медиите правят с тях.

Друг  казус, пред който са изправени авторите на техническа документация, е как как те да защитят авторитета и авторските си права при настоящия бум в генерирането на съдържание и потреблението на социалните и видео мрежите.


Нужен е стратегически подход с модели за създаване на техническа документация

© Computer World, Computerworld.bg

„Авторските права са собственост на компанията, която създава продукта. По принцип самата концепция на социалните медии за споделяне на информация по един или друг начин обезсмисля притежаването на права върху текст“, заяви Мариана Мирчева, автор на техническа документация във VMware Bulgaria.

Авторите на техническа документация трябва да изградят наново авторитета си, като включат нови качества и умения в своя обемист репертоар, като дълбочина на техническите познания, владеене на приложения за писане и управление на документацията, способност за свързване с потребителите в социалните медии и др. Те трябва да преосмислят силните и слабите страни на своя продукт и да пренаредят приоритетите си, така че да бъдат в крак с изискванията на новото поколение социализиращи се потребители, заключи Мирчева.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X