Ит Лидери

Most Computers: 2011 г. ще бъде най-трудната за целия ИТ пазар в България

Computer World

Стефан Станчев

За съжаление края на кризата у нас, който бе предвиден преди близо година, не се състоя през Q4 2010 г. Тази година се очертава да бъде по-лоша от миналата. „Според нас, ние сме в най-трудната година и тя ще бъде критична за целия ИТ пазар в България“, каза Емил Кирилов, търговски директор на Most Computers, по време на поредната дилърска конференция, организирана от дистрибутора. „Всички компании имаха някакви запаси и резерви в началото на кризата, за да „омекотят удара“. Обаче с течение на времето тези резерви свършват и у нас започнаха да се случват процеси, които преди това се случваха в Западна Европа“, продължи той.

Емил Кирилов, търговски директор на Most Computers

Очаква се спад на РС пазара у нас през 2011 г. спрямо 2010 г.

Според неофициални данни, представени по време на събитието, предвижданията за пазара на лаптопи през декември 2010 г. са били, че през цялата 2011 г. ще бъдат продадени около 350 хил. преносими компютъра. През февруари е имало ревизия, която е намалила прогнозите на 295 хил. През април 2011 г. излиза нова ревизия, която посочва предвиждания за 271 хил. доставени преносими компютъра. За сравнение през 2010 г са били продадени 295 хил. такива устройства в България.
През първото тримесечие се очертава спад с повече от 10% на доставките на преносими компютри на годишна база. „Ако нещата се продължават да се развиват по подобен негативен начин през 2011 г., спадът при лаптопите може би ще е около 15%. За настолните машини и компонентите спадът се очаква да е около 20% – анализира Кирилов. – Добрите новини са, че родния пазар изостава като развитие от европейските и в България ситуацията би трябвало да се оправи в някакъв скорошен момент.“


Most Computers: 2011 г. ще бъде най-трудната за целия ИТ пазар в България

© Computer World, Computerworld.bg

Кирилов смята, че хората в страната имат нужда от компютри, но не могат да си го позволят. При положителни процеси на родния пазар потребителите ще започнат да си купуват PC-та и може да се очаква рязък скок.
Мениджърът отчита нарастване на междуфирмената задлъжнялост. „Опитът от всички компании на Запад показва, че оцеляват тези, които имат много налични средства. Някои дистрибутори изчезнаха от пазара“, каза Кирилов.
През април обаче от Most Computers забелязват повишаване на продажбите на основни компоненти. Не само на лаптопи, но и ръст при доставките на дънни платки, твърди дискове и др. Според Кирилов, все пак статистически погледнато април далече не е най-активния месец от годината. Това, което се случва, може да означава, че ще има по-добро трето или четвърто тримесечие спрямо миналата година.

Домашните потребители продължават да увеличават дела си на РС пазара
 
„Пазарът продължава да е пасивен. Най-активната част от него остават домашните потребители – анализира Кирилов. – През 2010 г. на тях се пада над 72% от продажбите на пазара. Това автоматично изостря конкуренцията между ритейл веригите и дилърския канал, защото всички се фокусират върху един и същ тип потребители. В този случай ритейл сегментът има предимство заради по-големия брой хора, които минават през техните магазини ежедневно и съответно повече потенциални купувачи.“

Смартфоните и таблетите раздвижват сериозно пазара

„Пазарът става по-активен в нови сегменти – таблетите и смартфоните – изтъкна Емил Кирилов. – Процентът на продадените смартфони се увеличава доста рязко и вече говорим за ръст от 30% на годишна база, но в този сегмент не играят вече само операторите. Хората, които купуват HTC, не винаги подписват нов договор с оператора и просто сменят апарата за примерен период от 3 години.“
Кирилов прогнозира, че продажбите на HTC смартфони ще се развиват в дилърския канал все повече. „Човек, за да ползва такъв телефон, трябва да има добри компютърни познания и дилърите могат да помогнат много в тази посока”, допълни той.
През последния месец от Most Computers отчитат увеличение в продажбата на таблети, което според тях е „истински подвиг в условията на този пасивен пазар“. От около 3 седмици продажбите на таблета Acer Iconia A500 растат стремглаво.
„Таблет пазарът е едно поле, което ще се развива силно. Ако продължава така, този сегмент ще започне да „изяжда“ от пазара не само на нетбуците, но и на ноутбуците“, смята Кирилов.


Most Computers: 2011 г. ще бъде най-трудната за целия ИТ пазар в България

© Computer World, Computerworld.bg

При възстановяване на пазара, дилърският канал ще отчете най-голям ръст

Според данни на дистрибутора, ритейл веригите и операторите имат спад в продажбите на хардуер за Q4 2010 г. спрямо Q4 2009 г., докато при продажбите в дилърския канал се наблюдава увеличение. Това показва, че позициите на дилърите са достатъчно стабилни и са налице всички основания да се каже, че те могат да се засилят. В момента Глобул и Виваком са по-активни в продажбите, докато М-Тел са доста пасивни, допълват от дистрибутора.
„При възстановяване на пазара дилърският канал ще отчете най-голям ръст. Ще продължим да подпомагаме дилърите с промоции, консигнации и различни други акции“, разкри Емил Кирилов.

Бизнес инициативи и нови сервизни дейности в Most Computers

„Разработихме целеви програми с преносими компютри (по отношение на бройки и приходи) за нашите партньори през втората половина на 2010 г. Съвсем скоро, може би от 1 юни, ще започнем с компоненти в тази схема. Това няма да е за всички партньори, ще започнем с 10 фирми. Но след това ще се отнася за всички – продължи Кирилов. – Нашето внимание върху сервизната дейност продължава. Подписахме сервизен договор с Acer и с HTC. За Acer също ще приложим програмата 24/48. Тази програма ще бъде приложена и за други марки.“
Някои сервизни партньори на Most Computers са загубили в последната половин година своя статус. В момента дистрибуторът има 33 сервизни бази. През 2011 г. компанията ще стартира дълго планувания Onsite сервиз, като самата услуга представлява сервизно обслужване при самия клиент и ще се отнася за по-големи сделки и компании.
Интересни нови продукти по време на дилърската конференция показаха представители на компаниите LG, AMD, Gigabyte, Sapphire, Kingston, CoolerMaster и Palit.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X