Ит Лидери

ADSYS: PC продажбите за дома ще се развият много у нас през 2011г.

Computer World

Стефан Станчев

През 2010 година наблюдавахме увеличаване на продажбите на компютри за домашните потребители и по-малко на бизнес PC-тата. Очакваме през 2011 г. компютърният пазар за дома да се развива изключително много у нас. Това каза Владимир Каравелов, технически директор в ADSYS, по време на семинар, организиран от компанията.
Според него тази тенденция ще промени пазара. “Това ще бъде интересна промяна за нас и ние сме готови с достатъчно наличности за нашите дилъри, за да могат да предложат достатъчно атрактивни решения за домашните потребители”, каза още Каравелов.

Владимир Каравелов, технически директор в ADSYS

По време на семинара стана също ясно, че от тази година ADSYS дистрибутира сървърните решения на компанията TYAN, а съвсем от скоро родната фирма е дистрибутор и на контролерите на компанията LSI.

“За 2011 година се очаква брутният вътрешен продукт в България (БВП) да се увеличи с 3,8%. Това ще означава, че ще има раздвижване на българския компютърен пазар. – разкри Каравелов. - За момента този пазар е доста стегнат и не случва нищо особено на него, той разбира се е много далеко от облика си през 2008 година, който обаче никога няма да се възвърне.”
Според данни на Intel, цитирани по време на семинара, използването на Intel Xeon сървъри в малките компании е между 20 до 30%, като тази тенденция е за нарастване. При средните предприятия този процент е между 40 и 50%, а при големите компании - над 90 на сто.
“Еднопроцесорните решения са повече от 50% от сървърните продажби в България – разкри Владимир Каравелов. - Пазарът на четирипроцесорни машини ще се отлепи от дъното у нас с разрастването на виртуализацията.”

По думите на техническия директор на ADSYS, в сегмента на малките компании растежът ще бъде в две посоки. Първата посока са сървъри за локално използване, а втората – за хостинг услуги. Колко по-иновативни са организациите в измислянето на нови услуги, толкова повече сървърният пазар ще се развива, смята Каравелов.

Според него тенденциите на българския ИТ пазар изостават с близо години от световните такива. През 2010 година се наблюдава ръст на продажбите на PC-та в световен мащаб. Ако в Европа бизнесът е започнал да се възстановява преди една година, то родният пазар трябва да започне да се възстановява в момента и да започне да расте. Предлагането на услуги за таблети налага закупуването и инсталирането на повече сървъри, каза още Каравелов.

“Фактът, че БГ пазара изостава с близо година от световния, означава, че можем да наблюдаваме тенденциите преди да дойдат у нас – анализира техническият директор в ADSYS. – По този начин могат да се видят къде се грешките и така по-бързо да се адаптираме към новите пазарни условия. В променящата се бизнес среда ИТ доставчиците трябва да бъдат по-активни спрямо клиентите.”
 
Според прогноза на Intel, цитирана по време на семинара, от 2009 година пазарът за сървъри расте с 14% средно на година за целия регион на Европа, Близкия Изток и Африка (EMEA).
“Това е в резултат на увеличаването на потребителските устройства, за които се предоставят допълнителни услуги – продължи Каравелов. - При мрежовия трафик ситуацията също изглежда интересна - той расте с 40% средно на година в световен мащаб. Това означава, че има нужда от по-мощни сървъри и по-големи като капацитет. Инсталираният капацитет расте с 45% на година.”

Според други прогнози на Intel, през 2015 година ще има 1 млрд. интернет потребители, 15 млрд. ще са свързаните с Интернет устройства, а 1000 екзабайта ще бъде интернет трафика годишно.
“В основата на хостнатите услуги са облачните системи. Хостинг доставчиците трябва да започнат да мислят как да правят такива облачни платформи. Те трябва да бъдат безотказни и бързи. Облачните платформи ще бъдат много по-автоматизирани. В момента много се разчита на администратори за техническата поддръжка. С развитието на технологиите ИТ служителите ще бъде фокусирани върху самите бизнес процеси, а не върху администрацията”, анализира в заключение Владимир Каравелов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X