Ит Лидери

Ексклузивно: В Тохоку няма електричество, вода и газ, Япония въведе режим на тока

Computer World

Тихомир Иванов

Хората и компаниите в Япония се борят с редица проблеми, възникнали вследствие на опустошителните сеизмични трусове и цунами от 11 март насам. В региона Тохоку, поразен най-силно от бедствието, страдат от липса на ток, питейна вода, газ, транспорт, съобщи за Computerworld България Шоко Моримото, счетоводител в Токио.

„Не съм преживявала такова земетресение в живота си – коментира Шоко Моримото – Бях на деветия етаж, така че мисля, че го усетих по-силно, отколкото беше официално обявено. Но все пак епицентърът не беше тук, а в региона Тохоку в северна Япония. Шест души загинаха в Токио, но общо взето столицата е добре.

Разбира се, след големия трус всички влакове спряха и не можехме да се приберем по домовете си. Само няколко линии тръгнаха отново на същия ден, но за повечето трябваше повече време. Всъщност, не успях да се прибера на 11-ти.

Това беше абсолютно безпрецедентен инцидент. Сега повечето влакове могат да оперират като преди, но не го правят. Атомни електроцентрали бяха повредени и няма достатъчно електричество. Правителството и електрокомпанията искат да пестим ток. Всъщност не просто искат, а обявиха, че ще спират електроснабдяването понякога от днес [бел. ред.: 14 март]. Показаха ни разписание, но никой няма опит с това. Има объркване.

Много магазини отварят за малко, влаковете намаляха, хората търсят батерии за фенери и мобилни телефони и т. н. Повечето хора в Токио живеят нормално, с изключение на тези неща. Можем да използваме газ, Интернет, телефон, но понякога линиите са претоварени.

Това е за Токио, но в Тохоку определено е различно. Много хора са в лагери и нямат електричество, газ, вода. Този регион е толкова студен. Много хора загубиха домовете си... Също така много все още са в неизвестност.

Те са, ние също, все още изплашени от следващия голям трус. Говори се, че ще с;учи след няколко дни.

Имаше експлозии в АЕЦ. Не изглежда да е като Чернобил, но продължаваме да сме в опасност.“

Регион Тохоку, Япония

Няколко от най-големите местни производители на електроника спряха производството си в някои заводи на 14 март.

Предприятията трябва да се справят с няколко сериозни пречки наведнъж. Някои заводи бяха засегнати от земетресението и наводнението, други нямат електричество, а трети не могат да работят, защото веригите им за доставки са прекъснати.

От Sony казват, че 7 техни фабрики са преустановили дейност на 14 март. Няколко стотин служители на компанията дори трябваше да пренощуват в завод през уикенда, защото не можеха да се приберат вкъщи поради транспортни проблеми или защото домовете им бяха пострадали. Фабриките на NEC в префектурите Ивате и Фукушима са с прекъснато електрозахранване и водоснабдяване. Шест завода на Hitachi също са спрени. Fujitsu затвори 10 фабрики на 14 март, докато Canon преустанови работата в осем, а Nikon – в 4. Заводите в региона, принадлежащи на други производители на електроника и на техните доставчици, също не са активни.

Много от компаниите не могат да определят кога ще възобновят производството.

Дейностите са засегнати и извън района, засегнат от бедствието. Проблемите в няколко електроцентрали съкратиха производството на електроенергия в Япония с 27%.

Късно на 13 март правителството поиска от големите компании да редуцират потреблението си на електричество. Така някои работодатели казаха на служителите си да останат по домовете си. Сред другите мерки са изключването на големи неонови реклами и екрани.

От 14 март беше въведен режим на тока за всички потребители в два региона около Токио, с което се цели да остава повече енергия за столицата. Засега няма планове за налагане на такъв режим в централната част на Токио.

В статията са използвани данни и от IDG News Service (Токио)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X