Ит Лидери

Предизвикателствата пред родното хардуерно производство

Computer World

Стефан Станчев 
В последните пет години българското хардуерно производство претърпя немалко изпитания. Те са свързани с фактори като приемането на България в Европейския съюз, икономическата криза, конкуренцията, чуждите компании в определени сегменти и бюрократичните трудности от страната на държавните институции. 
Основните направления в този сегмент са свързани с разработка, производство и асемблиране на касови апарати, POS терминали, GPS платформи, системи за достъп, преносими компютри, настолни PC конфигурации, сървъри и др. Този тип решения се предлагат както на родния, така и на много чужди пазари. Въпреки че този сегмент не е с много голям дял в ИТ сектора, той ни дава причина да се гордеем с родните компании, които въпреки силната конкуренция успяват да отстояват своите позиции и да търсят „място под технологичното слънце”.
През 2006 година компаниите, които се занимават с такъв тип дейност у нас, очакваха влизането на България в Европейския съюз. Чрез членството в голямото европейско семейство се появиха и големите възможности за реализация на продукцията, което да им даде възможност за нови инвестиции в развойна дейност и производствени мощности. 
2007 година – България в ЕС 
Повечето от българските хардуерни производители отчетоха високи положителни ръстове за 2007 г. Това сочат данните на класацията Топ 100 на в. Computerworld преди четири години.
Според нея през 2007 г. родните производители и асемблатори са отчели над 107 млн. лева общи приходи, декларирани от общо 18 участника в подреждането.  
Тези данни се оказаха в противовес с негативните очаквания в страната ни през 2006 г., свързани с трудното развитие на българското ИТ производство и предстоящите пречки, базирани на членството на България в ЕС.
В класацията за 2007 г. се забелязват доста фирми с много висок ръст на приходите, като това са компании, които се занимават предимно с асемблиране на компютри. 
Дълги години лидер в тази класацията бе и продължава да бъде българската компания Датекс. От дълги години тя се занимава с производство на касови апарати с фискална памет, електронни везни, принтери на етикети, портативни принтери, четци на баркод, платежни терминал и др. Други големи производители в този подсегмент сегмент са Елтрейд, Оргтехника и Дейзи Технолоджи.
Когато стане въпрос за асемблиране на настолни  и преносими РС системи, е добре да се отбележат имената на JAR Computers, RISK Electronics, Prima Soft, Persy, Плесио, Мултирама и др.
2008 година – затишие пред буря
В класацията ТОП 100 на в. Computerworld за 2008 г. хардуерните производителите декларираха близо същата сума общо като за 2007 година.
През тази година лидер отново бе Датекс. През 2008 г. компанията декларира приходи от 55 млн. лева, което представлява ръст от 16,1% спрямо 2007г, когато над 47 млн. лева са от собствено производство. На второ място бе Most Computers с 14 млн. лева (предимно асемблирани PC-та), следвана от Media Systems (CD и DVD медии), RISK Electronics, Multielectronics, Plesio, Persy, Unimatix и GS Solutions. 
„Въпреки разразилата се във втората половина на 2008 г. икономическа криза, годината бе доста успешна за компанията ни – коментира тогава Пенчо Илиев, изпълнителен директор в Датекс. - Постигнахме ръст на приходите от около 25%. Бяха произведени над 150 000 касови апарата, 30 000 фискални принтера, около 20 000 мобилни принтера и др.“ Най-големите проекти, реализирани през 2008 г. от компанията, са били доставката на фискално оборудване за Босна и Херцеговина и на повече от 30 хиляди GPRS модема за фирма Ingenico. „През годината Датекс успя да запази и разшири пазарните си позиции във всички страни, в които изнася продукцията си, казва тогава Илиев. 
Според Евгени Кърпачев, управител на Persy, най-активните потребителски сегменти през 2008 г. са били частният бизнес, университетите и сферата на европейски проекти.
Сериозен спад на приходите за 2009 г. отчетоха компаниите в сегмента
През 2009 година кризата се усети сериозно във всички сектори у нас. За съжаление хардуерното производство не бе подминато от негативното влияние на това явление.  
„Най-голямата заплаха за Датекс е икономическата криза - коментира ситуацията през 2009 г. Пенчо Илиев. - Тя доведе до рязко свиване на поръчките от наши традиционни и големи клиенти – фирми от Украйна, Русия, САЩ, Япония и др. В същото време губим конкурентоспособност, тъй като разходите за труд, материали и услуги в много съседни страни се понижиха с 30 - 40% поради обезценяване на местната валута, което осигурява предимство на производителите от тези страни.
Въпреки тежката ситуация виждаме и много възможности за развитие. Благодарение на кризата доста клиенти престанаха да робуват на имена. Нашите намерения са да се опитаме да създадем собствено име чрез качествени продукти на приемливи цени. За целта сме концентрирали развойните си ресурси за създаване на нови продукти, с които да разширим присъствието си на международните пазари и най-вече в Латинска Америка, Азия, които са по-слабо засегнати от кризата“, допълни тогава Илиев.
Доказателство за сериозния спад в сегмента бе и статистиката от класация на в. Computerworld на българските хардуерни производители за 2009 г. За тази година бяха отчетени близо 72 млн. лева общи приходи. 
2010 година – положително движени е за производителите, които работят с чужди пазари
“До март месец 2010 г. имахме спад на продажбите – разказва за развитието на пазарите през миналата година Пенчо Илиев от Датекс. - От май обаче се забелязва тенденция на увеличение на продажбите и вече имаме над 50% ръст спрямо 2009 г. Хубавото е, че от септември имаме и двойно повече поръчки.”
В областта, в която ние работим, имаме много качествени продукти, те са позиционирани правилно и са на конкурентни цени. Очакванията ни са за уверено развитие на пазара в САЩ.”
“За нас от IPS Group, като производител на високотехнологични токозахранващи системи, най-голяма възвращаемост получихме от направените инвестиции в разработването на нови, иновационни продукти и решения за нашите клиенти в областите телекомуникации, енергетика и отбрана – разказва Александър Рангелов, управител на родния разработчик IPS Group. - Радваме се на изключителни успехи при комплексните outdoor системи с вградено токозахранване и охлаждане за телекомуникационни приложения.” 
По думите на Рангелов IPS Group е постигнала добри показатели в световен мащаб при инверторите за соларни централи, които са били оценени високо на световното изложение за соларна техника в Мюнхен през 2010 година.
“Разработихме модулна отказоустойчива DC захранваща система за вграждане в телекомуникационни сайтове на мобилни и стационарни телеком-оператори – продължава Рангелов. - Разработихме уникална система за охлаждане с полупроводникови елементи, която намери успешно приложение в Отбраната и бе приета на въоръжение в НАТО.”
Трудности и предизвикателства пред родното производство 
През 2006 и 2007 година компаниите от този сегмент имаха немалко предизвикателства, свързани с членството в ЕС и съобразяването с изискванията на европейските пазари. Въпреки негативните прогнози 2008 година се оказа успешна за родните производители. За съжаление възходът бе спрян от настъпилата същата година световна икономическа криза. През 2009 година спадът бе налице и той не бе никак малък. За щастие през втората част на 2010 година компаниите от този сегмент, които се занимаваха с износ в държави, в които икономиките се възстановиха до голяма степен, започнаха да усещат подобрения в своя бизнес.  За съжаление през годините немалко представители на родното хардуерно производство изказаха негативно мнение за липсата на политическа воля за подпомагане на този сегмент.
“Най-големите трудности бяха свързани с бюрокрацията в България, с неадекватното разпореждане и управление на европейските програми. Липсва защита за българските производители и липсата на политическа воля за подпомагане на родното производство и иновативното развитие”, обяснява Рангелов от IPS Group.
Според него, най-важните технологични тенденции за следващите години са преминаването към използване на общи европейски и регионални технологични ресурси в секторите телекомуникации и отбрана. “Предизвикателствата, които ще повлияят върху развитието на ИТ бизнеса в бъдеще са свързани с държавната политика, нагласа и стратегия към иновативните и модерни, макар и малко останали, български производствени фирми - разказва още Рангелов. - Ние следваме и продължаваме програмата си за инвестиции в иновации и постоянно подобрение и модернизиране на продуктите ни, защото вярваме, че това е единствения път към прогреса и устойчивото развитие. Целим и развитие на външни пазари”, каза Рангелов.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X