Ит Лидери

Intel ще назначи 4000 души тази година и ще построи завод за чипове за $5 млрд.

Computer World

Пол Отелини, CEO на IntelIntel, която сега има персонал от около 82 000 души, ще наеме 4000 служители в САЩ през 2011 г., най-вече в областта на продуктовото развитие и R&D, и ще инвестират около $5 млрд. в изграждането на завод за чипове в Чандлър, Аризона, компанията обяви на 18 февруари.

Intel търси „постоянни служители с високи умения“, заяви главният изпълнителен директор на компанията Пол Отелини в рамките на реч в Хилсборо, Орегон, където президентът на САЩ Барак Обама посети фабрика за микропроцесори.

Тези нови служители ще се фокусират върху сфери, разширяващи изследването на нови материали за създаването на по-малки транзистори, за продукти, които вярваме, че ще трансформират начинът, по който се осигуряват здравеопазване и образование, за бъдещи технологии, които включват аугментирана реалност и компютри, способни да четат мисли или поне да очакват вашите нужди“, каза Отелини.

Що се отнася до новия завод в Чандлър, той ще прави чипове за персонални компютри, потребителска електроника и мобилни устройства. Строежът ще започне в средата на тази година и ще приключи през 2013 г.

Тези $5 млрд. са добавка към инвестициите на Intel в размер на между $6 млрд. и $8 млрд. в производството на нови чипове за PC-та, смартфони, потребителска електроника и вградени устройства, които компанията обяви през октомври 2001 г. С тези пари ще се построи завод в Орегон и ще се подобрят съществуващи фабрики така, че да произвеждат чипове, използващи новите 22-нанометрови процесори. Такива чипове ще бъдат по-бързи и по- ефективни в енергийно отношение в сравнение с настоящите PC чипове на Intel, използващи 32-нанометрови процесори.

Обама понастоящем провежда поредица от посещения по Западния Бряг, които са част от усилията на правителството за промотиране на иновациите за поддържане на конкурентоспособността на САЩ. Президентът се срещна с лидери на водещи ИТ компании, сред които Стойв Джобс и Марк Цукърбърг.

IDG News Service (Ню Йорк)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X