Ит Лидери

Шон Парк: Формулата за предприемач е темперамент, личност, страст и визия

Computer World

Шон Парк е основател на Anthemis GroupШон Парк е основател на Anthemis Group – компания за консултации и инвестиции във фирми от финансовия сектор – както и на предшественика й Nauiokas Park LLP. Също така понастоящем е неизпълнителен директор на FX Capital Group и Babuki Ltd и е част от борда на съветниците на Zoopla.co.uk, както и държи позицията управляващ директор на FT Advisors – бизнесът на Anthemis Group за консултации в областта на финансовите технологии. Преди това той прекарва 16 години на различни високи постове в областта на капиталовите пазари, като последно работи в Dresdner Kleinwort. Също така Парк бе неизпълнителен директор на Markit Group и председател на борда на International Index Company (наследникът на iBoxx.). Шон Парк има значителен опит в инвестирането във и съветването на стартиращи компании. Изграждането на бизнеси е винаги е бил ключов елемент в неговата кариера. Досега той е инвестирал в редица успешни предприятия и инициативи като Betfair, Weatherbill и Seedcamp.

Шон Парк е и автор на Park Paradigm – блог, фокусиран върху бъдещето на финансите и пазарите.

Какво прави предприемачите различни от другите хора?

Има няколко неща. Мисля, че в голяма степен това е личността, защото не всеки трябва да е или се нуждае да е предприемач и да е много успешен. За да бъдеш предприемач трябва наистина да имаш специфичен темперамент, за да справяш с рисковете от всякакъв тип от една страна. Но това не е достатъчно. Необходима е страст към идеите. Звучи като клише, но е важно как искаш да промениш света. Може и да е нещо малко, но е отзначение тази движеща енергия да направиш нещо, да имаш ясна визия и да можеш да поемаш рискове – лични, финансови, касаещи репутацията. Трябва да си подготвен за възможността за провал. Дори и успешните предприемачи да се проваляли и това е доста очевидно и публично. Не е като да работиш в голяма компания – всеки се проваля понякога, но там те могат да бъдат скрити. Същевременно предприемачите наистина няма къде да се скрият. А и в края на деня не можеш да се скриеш от себе си.

Бих обобщил така – темперамент, личност и страст и визия за правенето на нещо.

Преди няколко дни говорих с един предприемач от България и той каза, че ако се чувстваш комфортно с работата си и със заплатата, която вземаш, не трябва да ставаш предприемач, защото вероятно ще се привалиш. Как бихте коментирали това?

Мисля, че е така. Това може да се промени, но смятам, че е така. Възможно е в някой момент от живота си човек да получи вдъхновение и изведнъж да измисли идея, визия, която да поиска да осъществи. Но колкото по-малко страст има у теб, толкова по-добре да не го правиш. Ако пък наистина я имаш, това е едно прекрасно изживяване – успехите, провалите, всичко заедно. Никога не спира, никога не спираш да мислиш за следващия бизнес – дори и когаро си на ваканция или през уикенда. Мисля, че най-добрите предприемачи преминават през един процес на учене как да се опитат и да си починат от това, но накрая не успяват. Докато при една нормална работа, когато тя приключи в края на деня, можеш да я оставиш зад гърба си.

Затова се съгласявам с този човек. Няма нищо лошо в това да не си предприемач. За да си, както казах, е нужна онази комбинация от личност, темперамент и страст. Не става, ако един елемент липса.

Тази формула включва само меки умения. А може ли на един човек да му бъде преподадено как да е предприемач?

Определено. Това е интересно. Затова смятам, че Seedcamp работи много добре – той е в процес на развива, не е перфектен, но върви.

Смятам, че трябва да се комбинират тези меки умения, но след това всъщност има метод за лудостта. Има определени начини за изграждане на компании, които са по-успешни от други. Няма модел и ясна пътна карта, но има насоки и различни варианти за правене на нещо, които могат да бъдат научени.

Например това, което Seedcamp прави и което ние се опитваме да направим с компаниите, в които инвестираме, е да помогнем на предприемачите да изпълнят визията си. Този елемент на изпълнението определено може да бъде преподаден и научен. Никой не се ражда научен как да изгради бизнес.

Някога инвестирали ли сте и бихте ли инвестирали в един бизнес план повече заради страстта на хората зад него, отколкото заради самата идея?

Това е един безкраен дебат – идеята или човекът. Смятам, че и двете са важни, но най-важният критерий, макар и не единствен, са хората. Човекът или хората, но много рядко се среща човек-компания. Досега веднъж сме инвестирали във фирма с един основател.

Причината, поради която казвам това, е защото идеите могат да се променят, докато хората са нещо много по-стабилно, въпреки че не казвам, че и те не се менят. Затова това, което най-вече търсим, са хора. Звучи като клише, но идеите са важни, изпълнението е по-важно. Трябва да намерите хората, които да изпълнят тези идеи. Много хора имат интересни идеи, но не всеки има желанието, енергията, уменията да ги осъществи.

Бихте ли инвестирали в стартъп, който няма амбиции да стъпи в чужбина?

Възможно е. Нашият фокус са финансовите услуги, така че това е особено релевантно за нас. Все още живеем в свят, където има много локални регулации, културни различия – не само във финансовия сектор, но особено там. Дори и базисните услуги да са еднакви в различните страни, начините, по които потребителите ги използват, са различни. Затова това, което търсим понякога, е да инвестираме в компания, която е фокусирана върху ограничено географско пространство, и се надяваме, че след като докаже, че бизенс моделът й е успешен в тази територия, тогава може би бихме могли да го пренесем другаде.

Също така гледаме какъв е размерът на пазара, колко голяма компания може да се създаде в това пространство. Така че може да има случаи, когато идеята и екипът са добри, но географски пазарът не е достатъчно голям за изграждането на голяма фирма.Но при финансовите услуги не винаги е задължително да е наличен голям пазар, за да се развие голяма компания.

Но някои инвеститори в други сектори е възможно да кажат например „ако това не е паневропейско или не засяга развитите страни, няма да ви дадем пари“.

Интервюто проведе Тихомир Иванов

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X