Ит Лидери

IDC: Родният РС пазар с 3,8% ръст за 2010 г.

Computer World

Българският РС пазар е продължил да спада и през последното календарно тримесечие на 2010 г. се е понижил с 0,5% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г., сочат новите данни на анализаторите от IDC.
За цялата 2010 г. компютърният пазар е нараснал с 3,8%, но въпреки това не е успял да излезе от кризата по подобие на пазарите в повечето страни от Източна Европа.
Продажбите на преносими компютри са се увеличили с 23,3% през 2010 г. и дори са надминали нивата от предкризисната 2008 г., съобщават още от IDC. За сметка на това пък търсенето на настолни компютри се e сринало с 29,4% и това е повлякло целия пазар надолу.

Евелин Стоев, старши анализатор в IDC България

Търсенето на евтини преносими компютри продължава да е основната движеща сила. Пазарът на ноутбуци е нараснал с 1,1% на годишна база през четвъртото тримесечие. Въпреки регистрираният спад от – 4,8% в сравнение с четвъртото тримесечие на 2009 г., настолните компютри са се представили над очакванията.
Консолидацията се засилва, като първите три фирми – HP, Acer и Dell – контролират почти половината от целия РС пазар.

Домашните клиенти са били основният краен потребител през цялата година, а средната цена на преносим компютър в България е паднала под средната цена за настолен в някои от страните на Западна Европа.
“Възстановяването на пазара няма да настъпи, докато бизнесът и държавата продължават да са предпазливи по отношение на инвестициите в нови компютри, коментира Евелин Стоев, старши анализатор в IDC. – Имаше раздвижване в края на 2010 г., но очакваме това да се случи към края на 2011 г., паралелно с общото възстановяване на икономиката.”

 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X