Ит Лидери

Ще ползваме евросателитната система за засичане на нефтени разливи

Computer World

Проект на договор за ползване на европейската система CleanSeaNet за сателитен мониторинг на нефтеното замърсяване и идентифициране на корабите замърсители одобри Министерският съвет на последното си заседание на 27 януари.

Системата се поддържа от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA) и целта й е да подпомага националните и регионални институции при наблюдението на обширни морски акватории, както и да осигурява анализи на сателитни изображения и да изпраща съобщения за засечени нефтени разливи в крайбрежните държави и в Европейската комисия.

Целта на договора е постигането на споразумение за ролята и отговорностите на EMSA и на държавите-участнички при ползването на сателитната услуга, предоставена чрез CleanSeaNet.

Европейската система CleanSeaNet се въвежда в експлоатация постепенно в периода от 6 декември 2009 г. до 1 февруари 2011 г. Достъпът до услугата е безплатен за България. Изпълнител на ИТ проекта "Национална информационна система „SafeSeaNet”, възложен от ИА „Морска администрация”, беше софтуерното дружество "ТехноЛогика".

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X