Ит Лидери

БУА, БАИТ, БАСКОМ и Български ИКТ Клъстер - обединени около домейнa "бг"

Computer World

„Ние, браншовите асоциации от сектора на информационните и комуникационни технологии, изразяваме позицията си, че е наложително в най-кратък срок да бъде въведена процедура за подаване на възражения в рамките на процедурата IDN ccTLD Fast Track“, това става ясно от писмо до Първан Русинов, заместник-министър на транспорта, ИТ и съобщенията, подписано от Дора Василева, председател на Българската уеб асоциация (БУА), Веселин Янков, изпълнителен директор на Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Георги Брашнаров, председател на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и Петър Статев, изпълнителен директор на Български ИКТ Клъстер.

Домейн на кирилица

Според всички тях, единственият приемлив вариант за български домейн на кирилица от първо ниво е „бг”, тъй като това е мнението на Интернет потребителите у нас. Те казват, че „всяко друго предложение е недопустимо с оглед на настроенията в страната и ако се стигне до там друго предложение за домейн да бъде избрано, то няма да може да получи обществена подкрепа“.

Също така браншовите асоциации препоръчват бордът на ICANN да включи изискване за подробен и мотивиран отговор при отказ за регистрация на заявен стринг. Подобна възможност ще бъде от полза на заявителя с отхвърлена кандидатура и ще предостави възможност за внимателна преценка какво би могъл да направи впоследствие и дали си заслужава да обжалва решението, или да промени заявката си.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X