Ит Лидери

МТИТС призова експерти да подкрепят българската позиция за домейн на кирилица

Computer World

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) изпрати до Консултативния съвет по въпросите на електронните съобщения, пощенските услуги, информационното общество и е-управлението и до Експертния съвет за Интернет управление предложение да се включат в онлайн допитване на Корпорацията за Интернет имената и адресите (ICANN) за бързата процедура за регистрация на Интернет имена на азбуки, различни от латинската.


Домейн на кирилица


На 19 февруари 2010 г. България изпрати заявление до ICANN чрез МТИТС за стартиране на първия етап от процедурата за одобрение на съчетанието „бг”. Тези символи бяха предпочетени от Интернет общността в България и официално подкрепени от няколко браншови и неправителствени организации.

На 18 май 2010 г. МТИТС получи отказ да бъде регистрирано съчетанието „бг“. В същото време бързата процедура няма механизъм за подаване на възражение.

Сега ICANN провежда обществено допитване във връзка с изминалата година от пускане на процедурата. Онлайн проучването е насочено към всички заинтересовани Интернет потребители и цели да събере мнения по процедурата. Общественото обсъждане продължава до 17 декември 2010 г. и мнения могат да бъдат изразявани само на страницата на ICANN.

Според МТИТС, е необходимо включване на изискване за подробен и мотивиран отговор от ICANN при отказ за регистрация и въвеждане на процедура за подаване на възражения в рамките на бързата регистрация.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X