Ит Лидери

ЕС финансира с €15,7 млн. проект за изследване на облачни технологии

Computer World

 

Vision CloudЕвропейският съюз ще финансира с общо €15,7 млн. проект, наречен Vision Cloud (Virtualized Storage Services Foundation for the Future Internet), който ще изследва нови технологии в областта на облачния компютинг, включително засягащи мобилност на данните и контрол на достъпа.

Vision Cloud ще продължи три години от октомври 2010 г. до септември 2013 г. и ще бъде ръководена от научния екип на IBM Research в Хайфа, Израел. Други участници в програмата са Siemens и SAP, както и Националният технически университет в Атина и шведския Институт за компютърни науки.

Инициативата ще се фокусира върху някои от големите проблеми в облачното съхранение, според Хилел Колоднър, изследовател в IBM Research в Хайфа и водещ архитект за Vision Cloud. Един от тези проблеми е прикрепянето на метаданни към сторидж обект, например видео.

Изследователите също така ще проучват концепции като компютърно съхранение, където програма, наречена „storelet“, може да работи в рамките на една сторидж система и например да анализира саундтрака на клип и, използвайки техники за разпознаване на речта, да извлече текст от това, което хората във видеото казват.

Една стъпка по-напред е насоченото към съдържанието съхранение, където сторидж системата ще знае, че трябва да предостави определен скрипт, когато някой поиска дадено видео, обяснява Колоднър.

Vision Cloud ще проучва и други нови аспекти на облачното съхранение като гъвкавия, но сигурен контрол на достъпа. Например една от компания може да искат да разпространят видео сред участниците в конференция, но те може и да не желаят да дават достъп на тези хора до мрежата си. Затова проектът ще търси начини за сигурното споделяне на видео чрез всякакви устройства, но спазвайки условието за непредоставяне на достъп до мрежата на разпространителя, казва Колоднър.

Освен това ще се изследва и областта на мобилността на данните, защото е важно компаниите да могат лесно да прехвърлят информацията си към друг доставчик на услуги, в случай, че е нужно. Сега, ако едно предприятие иска да премести данните си, то трябва да ги свали напълно на собствената си инфраструктура и след това да ги качи към новия доставчик. Участниците във Vision Cloud възнамеряват да разработят система, която да позволи на една компания например веднага да започне да съхранява финансови записи при нов доставчик, докато същевременно продължава да има достъп до данните си, които са при стария доставчик и очакват миграция.

IDG News Service (Лондон)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X