Ит Лидери

HANA, машината за in-memory анализи на SAP, излиза през ноември

Computer World


SAP планира да пусне машината за in-memory анализи High-Performance Analytic Appliance (HANA) на 30 ноември, близо шест месеца след като бе обявена. In-memory обработката вкарва данните в RAM паметта, което води до тласък в производителността в сравнение с четенето на информацията от диска.

Според немския гигант, новата машина ще предостави по-бърз и по-добър начин за обработка на данни от бизнес приложения в реално време.

IBM и Hewlett-Packard вече са готови да доставят хардуер, оптимизиран за HANA, но в тази област SAP вече работи и по програми за „съвместни иновации“ със Cisco, Fujitsu и Intel.

Освен това SAP подготвя и серия от специализирани приложения, едно от които може да бъде използвано за анализиране на информация от смартфони, споделя главният технически директор на компанията Вишал Сикка.

Без съмнение в SAP се надяват, че клиентите ще решат да използват техния BI софтуер Business Objects върху HANA. Но новият продукт все пак ще е съвместим с всички останали инструменти за бизнес анализи, които поддържат езици като SQL и MDX, добавя Сикка.

Понастоящем HANA може да се използва само с чипове на Intel, но е възможно в бъдеще да се добави и поддръжка за силикон на AMD. Сигурно е обаче, че SAP няма намерение да включи в играта SPARC чиповете на Oracle, тъй като само малка част от клиентите на SAP използват приложенията си върху базирани на SPARC сървъри, според Сикка.

Всъщност Oracle си има собствен воин във войната на машините в висока производителност и това е Exadata. Тази компания има съвсем различен подход от SAP, включващ тясната интеграция на пакет от компоненти и софтуер от един и същ вендор – Oracle.

„Възможно е да е налична силна поддръжка на множество вендори и все пак това да води до невероятна производителност“, подчертава Сикка.

Подходът на SAP е прагматичен, имайки предвид, че компанията има много клиенти, които вече използват желязо на IBM и HP, казва анализаторът от Forrester Research Джеймс Кобийлъс.

Същевременно обаче и IBM има много продукти, които ще се конкурират с HANA. През септември компанията направи сериозен ход към засилването на позициите си в областта на анализите с придобиването на решения за складиране на данни Netezza за $1,7 млрд. За последните четири години IBM изхарчи повече от $14 млрд. за придобивания само на продукти за анализи и свързани с това дейности.

Въпреки това, според Кобийлъс, това не е причина да смятаме, че усилията на IBM да оптимизира системите си за HANA ще са направени без много желание. „SAP има много клиенти, които използват SAP върху хардуер на IBM. В IBM не считат, че тези клиенти заслужават по-малко производителност, само защото не са закупили лицензи за целия IBM пакет“, казва той.

IDG News Service (Бостън)

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X