Ит Лидери

Инициативи на Intel ще оптимизират облачните изчисления

Computer World

Intel разкри няколко нови инициативи в рамките на своята визия Cloud 2015 по време на събитието CERN Globe for Science and Innovation. Cloud 2015 има за цел да направи интернет изчисленията, базирани на облака, по-съвместими, сигурни и улеснени.

Cloud 2015

Визията на Intel има три ключови елемента: „федеративен” облак, „автоматизирана” мрежа и облаци, приложими за компютри и други устройства, които „разбират” клиента.
„Федеративният” облак ще позволи на бизнеса да споделя данни във вътрешни и външни облаци. „Автоматизирана” мрежа автоматично ще предоставя сигурно движение на приложения и ресурси, което значително ще подобри енергийната ефективност в центровете за данни, твърдят от Intel. Облаците, приложими за компютри и други устройства, които „разбират” клиента, ще знаят какви приложения, команди и процеси за изчисления трябва да се случат в облака или в лаптоп, смартфон или друго устройство. По този начин вземат под внимание уникалните характеристики на потребителя и устройството, за да оптимизират максимално онлайн изживяването.

Intel ще подкрепи тези цели, като създава софтуер и вгражда нови възможности в процесорите Intel Xeon, които включват характеристики като Intel Virtualization Technology (Intel VT) и Intel Trusted Execution Technology (Intel TXT).

Open Data Center Alliance

Една от стъпките за Cloud 2015 е създадената с помощта на Intel коалиция Open Data Center Alliance от над 70 водещи бизнес организации, които взети заедно представляват годишна ИТ инвестиция от повече от $50 милиарда и в момента работят върху изследвания и проекти, свързани с облака. Членовете на управляващия комитет на алианса включват BMW, China Life, Deutsche Bank, J.P. Morgan Chase, Lockheed Martin, Marriott International, Inc., National Australia Bank, Shell, Terremark и UBS. Алиансът ще положи основите на бъдещи хардуерни и софтуерни изисквания, които ще доведат до по-отворени и съвместими решения в облака и центровете за данни, смятат от Intel. В ролята си на съветник процесорния производител играе уникална роля в алианса, чиито първоначални членове нарочно са предимно компании за крайни потребители, а не технологични доставчици.
Intel подкрепя визията и целите на Open Data Center Alliance и планира да предостави продукти и решения, които са в синхрон с тези цели.

Intel Cloud Builders

Целта на програмата Intel Cloud Builders е да предложи път към визията Cloud 2015. Intel обяви значително разширяване на тази програма, обединяваща водещи партньори в областта на системните и софтуерните решения, които да предоставят доказани рецепти за изграждане на облака и практически насоки как се въвежда, поддържа и оптимизира инфраструктурата на един облак.
Докато алиансът определя бъдещите изисквания за инфраструктурата на облака, програмата Intel Cloud Builders ще помогне на тези изисквания да „оживеят” с цялостни решения. В момента програмата има общо 20 препоръчителни архитектури и още няколко са на път да бъдат в наличност. Тя представлява общност от най-ключовите доставчици на технологии за облака, в т.ч. Canonical, Cisco, Citrix, Dell, EMC, Enomaly, Eucalyptus Systems, Gproxy, HP, IBM, Intel, Joyent, Microsoft, NetApp, NetSuite, Novell, Parallels, Red Hat, Univa и VMware.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X