Ит Лидери

HP ще назначи още 2000 души у нас с отварянето на нов център - ДОПЪЛНЕНИЕ

Computer World

Тихомир Иванов


Генералният директор на Hewlett-Packard България Ираван Хира, министърът на финансите Симеон Дянков и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков подписаха Меморандум за разбирателство, определящ възможностите за разширяване на дейността и инвестициите на компанията в България, а именно създаването на нов център, концентриран върху разработването на софтуер, поддръжката и услугите, който ще създаде 2000 нови работни места.

Ираван Хира подписва меморандума

HP ще разшири стратегическия си център в България, който ще включва откриването на операции с комплексни възможности – техническа поддръжка, бек-офис, продажби и други. Чрез този проект компанията ще предоставя информационни услуги, аутсорсинг на бизнес процеси и транзакции, предназначени за клиенти от цял свят.

Създаването на новия център започва веднага – ще се наемат експерти и нови площи.

Според клаузите на меморандума, правителството може да използва съществуващите възможности за покриване на минимална работна заплата и осигурителни вноски на новонаетите лица. Проектът може да бъде подкрепен финансово и на база на Закона за насърчаване на инвестициите, след като той бъде сертифициран от държавата. Така високотехнологичните услуги могат да бъдат насърчавани при размер на инвестицията от над 2 млн. лв.

„През 2006 г. след сериозна селекция България бе избрана за изграждането на Център за отдалечени услуги на Hewlett-Packard, който днес дава работа на 3000 българи с високопрофилни инженерни, икономически и специализирани задачи“, заяви Саша Безуханова, директор „Публична администрация” в НР за Централна и Източна Европа, добавяйки, че през последните няколко месеца компанията е избирала място за изграждането на ново подобно звено и в крайна сметка изборът отново е паднал върху България да бъде съставено това звено. „То ще изпълнява услуги за наши клиенти по цял свят“, каза тя.

Симеон Дянков изтъкна, че една от основните причини HP да избере именно България е стабилната данъчна и фискална политика на правителството. В хода на преговорите голяма част от страните конкуренти за проекта не са предложили по-добри условия.

Според Саша Безуханова, добрият опит от 4-годишната дейност на компанията у нас също е основна причина НР да избере България за настоящата инвестиционна стъпка.

Бойко Борисов припомни за стъпването на Hewlett-Packard у нас с 1000 души, които впоследствие се увеличиха с още 2200, а сега новият център ще ангажира още 2000 нови служители. „С този меморандум казваме, че най-голямата компания в най-върховите технологии е избрала от над 30 държави-кандидати България. Заради сигурността, фискалната стабилност и данъчните закони“, подчерта премиерът.

Освен това Бойко Борисов обеща, че през лятото околовръстният път ще бъде разширен и до сградата на HP в ж.к. „Младост”.

Саша Безуханова е оптимист относно развитието на новия център и намирането на нови 2000 специалисти. „В България има добри специалисти и когато те попаднат в една добра, структурирана среда, много бързо талантът дава резултат, заяви тя. – Много се надявам, че тази тенденция ще продължи. Мисля, че този център има капацитет, ако разбира се се създаде една подходяща административна среда, да бъде един хъб на Балканите. Нямаме план да внасяме хора.“

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X