Ит Лидери

90% от депутатите в ЕПП с вот за единна платформа за е-подпис в ЕС и European Private Company

Computer World


Деветдесет процента от предприемачите в Европейския парламент на предприятията (ЕПП) са подкрепили създаването на единна платформа за ЕС-електронен подпис, както и юридическо лице – европейско предприятие (European Private Company), съобщиха от Musala Soft, чийто президент Елена Маринова беше представителят на софтуерната ни индустрия в българската делегация на второто издание на ЕПП, състояло се на 14 октомври в Брюксел.

Депутатите в ЕПП се събраха, за да обсъждат и гласуват по стратегически за развитието на ЕС теми в три направления: Сесия 1: условия – икономическата криза, политиката на ЕС относно МСП, цифровия дневен ред, колективните съдебни дела, потребителските права; Сесия 2: ресурси – забавени плащания, образование, пазар на труда, околна среда и енергия; Сесия 3: пазари – закони, международни отношения, търговски споразумения, достъп до пазари.

71% са гласували за по-стриктни регулации по отношение на забавените плащания от публични институции. Антонио Таяни, заместник-председател на ЕК, отговарящ за индустрия и предприемачество, е заявил, че в ЕП на 20-ти октомври ще бъде гласувана Директива за закъснелите плащания, която предвижда 30- или 60-дневен срок за плащане и наказателна лихва за забавяне.

Изключително ползотворно събитие, много полезна информация и куп нови приятели! Както във формалните сесии, така и в неформалните разговори ние от бизнеса, както и ръководителите на европейските институции се обединихме около желанието и решимостта си да изградим унифицирана по отношение на регулациите Европа, казва Елена Маринова. – Наясно сме, че е необходим стратегически и тактически фокус върху образованието и инвестиции в иновации на всички нива, за да бъде конкурентен ЕС. Засегнати бяха разбира се остри текущи проблеми – например забавянията на плащанията от страна на публичният сектор, като според бизнесмени най-драстични са те в Италия, където реалният срок за плащане е средно 400 дни.”

Предприемачите са настояли и за по-достъпни пазари във и извън ЕС, както и за по-силна икономическа дипломация в подкрепа на интернационализацията на бизнеса в съюза.

Консенсусно е било мнението, че е необходимо намаляване на бюрокрацията в европейските структури и свиване на разходите.

Алесандро Барберис, Президент на EUROCHAMBRES откри второто издание на ЕПП. Представителите на европейските институции, които участваха в събитието бяха: Йежи Бузек, председател на Европейския парламент, Херман ван Ромпуй, председател на Европейския съвет, както и ключови членове на евро-парламента. Специален гост беше Гюнтер Ферхойген, бивш еврокомисар отговарящ за предприятията и индустриалната политика. Жозе Мануел Барозу, председател на Европейската Комисия се включи с видео-приветствие към ЕПП, а министър-председателят на Белгия Ив Льотерм присъства на заключителната сесия.

Европейски парламент на предприятията се състои от 751 предприемачи от 45 европейски държави (депутати от 27-те страни-членки и наблюдатели от 18 държави извън ЕС). Квотата на България е 18 души.

Целта на ЕПП е да скъси дистанцията между бизнеса и европейските институции. ЕПП пресъздава сесия на Европейския парламент, давайки право на глас на представителите на европейските предприятия да изразяват своето мнение по актуални икономически теми. Инициативата е организирана от ЕВРОПАЛАТИ (EUROCHAMBRES), Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати, член на която е Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X