Ит Лидери

Родни митничари спряха трафик на фалшиви консумативи за печат

Computer World

Български митничари успешно предотвратиха опит за контрабанда на фалшиви консумативи за принтери на НР, съобщават от технологичния гигант. С подкрепата на НР местните власти са конфискували повече от 500 незаконни продукта преди те да бъдат разпространени в магазините в страната. В Югоизточна Европа от началото на тази година са иззети повече от 15 000 фалшиви консумативи за печат и компоненти за принтери на НР.

През юли 2010 г. местните власти спират пратка фалшиви консумативи за печат в Бургас. Конфискувани са общо 200 кашона, 50 фалшиви стикера на НР и близо 230 празни тонер касети за лазерни принтери. Пратката е съдържала и фалшиви ръководства за употреба на консумативите на НР, които също са били конфискувани.


Служителите на Митница Бургас са открили незаконните стоки в обща пратка с още няколко продукта със съмнителен произход, които българска компания се е опитала да внесе от Китай. Всички стоки са били конфискувани незабавно, след което са изпратени в митнически склад за съхранение. Там експерт на НР по „Борба с фалшификатите" (Anti-Counterfeit - ACF) е инспектирал съмнителните стоки за принтери на компанията и е удостоверил техния контрабанден произход.


Родни митничари спряха трафик на фалшиви консумативи за печат

© Computer World, Computerworld.bg

С цел да попречи на опитите за разпространение на фалшиви консумативи, НР е изградила тясно сътрудничество със съответните органи в региона. Освен ползотворното сътрудничеството с митническите власти, продуктовите експерти по "Борба с фалшификатите" на HP извършват редовни проверки на складовете на оторизираните партньори. По този начин те помагат на партньорите на НР да са сигурни в оригиналния произход на наличните консумативи за печат, твърдят от технологичния гигант. От началото на 2008 г. в България са проведени около 60 одита на партньори в търсене на фалшиви консумативи.

От ноември 2008 г. програмата за „Борба с фалшификатите" е получила повече от 70 съществени сигнала, проведени са около 30 разследвания, като 20 са завършили с обиск на местните власти. Иззети са 22 000 фалшиви консуматива, готови за продажба и компоненти, предназначени за нелегална употреба втора ръка. Освен това са осъществени са 367 одита на партньори по програмата – 11 партньора на НР не са отговори на изискванията, защото в тяхно притежание са открити фалшификати, или защото са оказали достъп на експертите на компанията. Според данни на агенция „Митници", през 2008 г. и 2009 г. в България са задържани общо 2261 бр. фалшиви тонери касети и мастилници за принтери на различни световни марки. 


© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X