Ит Лидери

CBN: Налице е ръст в доставките на РС хардуер у нас през Q2'2010

Computer World

След седем последователни тримесечия на спад - в Q2'2010 доставките на компютърен хардуер пазарът отчитат ръст спрямо същия период миналата година, сочат нови данни на анализаторите от CBN. Според тях една от основните причини е и изключително ниската база на второто тримесечие през 2009 г., когато на практика пазара се сринал с минус 42,0 %.
Макар и обемът на достaвения компютърен хардуер да е вторият най-слаб резултат за последните 14 тримесечия, фактът, че има ръст е добра новина за възможно, макар и по-слабо но все пак възстановяване на пазара.


Основният двигател на ръста остават преносимите PC-та, но истинска изненада е ръста при компонентния бизнес. В тона с добрите новини са и доставките на мобилни телефони, чийто ръст също е забележителен, на фона на общата кратина, анализират от CBN.


Резултатите са показателни и поради друго обстоятелство – дори и значително поскъпналият спрямо лева долар не е повлиял негативно на потербителското търсене, което е интересно от гледна точка на конкуренцията, ценообразуването и маржа на печалба в сегмента.

Дали обаче тези добри резултати са от повишено търсене или са следствие от увеличаване на складовите наличности на дистрибуторите ще се разбере от резултатите в третото тримесечие, допълват от CBN. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X