Ит Лидери

Most Computers: ИТ пазарът ще започне да се възстановява през Q4’2010

Computer World

Стефан Станчев


За 2011 г. се очаква развитието на ИТ пазара у нас да бъде в положителна насока, като според някои специалисти то ще започне още през последното тримесечие на тази година. Има позитивни промени на пазара през последните 2 месеца, най-вече в очакванията на хората за подобрения на икономическото състояние, както и благодарение на някои добри данни за развитието на икономиката ни през последните три месеца. Под знака на тези обнадеждаващи прогнози, изказани от Емил Кирилов, търговски директор на Most Computers, премина поредната есенна дилърска конференция, проведена от родния дистрибутор на 2 и 3 октомври.

Емил Кирилов, търговски директор на Most Computers


"Все още навлизането на персонални компютри в домовете е на много ниско ниво, дори едно от най-ниските в ЕС. Това трябва да се компенсира по някакъв начин – било то с европейски програми или с пари от бюджета" – каза Кирилов.
Според проучване на IDC, цитирано от търговския директор, налице е 20% ръст по доставени бройки на ИТ пазара у нас за Q2 2010 спрямо Q2'2009. Във финансово измерение разликата между двете тримесечия е по-малка, но отново е с положителен знак.


„Като цяло пазарът е пасивен, но има различия в различните му сегменти. Отново активната част са домашните потребители. Според немалко проучвания, те притежават около 65% от ИТ пазара в България" – разкри Емил Кирилов.
Той посочи, че дистрибуторският канал (ДК), който би трябвало да покрива малкия и средния бизнес, държавни поръчки и др., е спаднал значително и затова компаниите в него са се насочили към домашните потребители. Тъй като ритейл сегмента оперира основно с домашните потребители, се получават противоречия с ДК.


През септември Most отчита ръст на оборота с над 15%


През август т.г. родният дистрибутор е отчел увеличение на средномесечния оборот с 10% спрямо август 2009 година, а през септември т.г. нарастването е повече от 15%.
„Очевидно можем да говорим за тенденция в положителна насока – анализира Кирилов. - Въпросът е дали тази тенденция не е някакъв пик, който да трае 1-2 месеца и след това отново да отчитаме спад. Имайки предвид всички информации, които постъпват от производители, партньори и клиенти, би трябвало да очакваме едно добро четвърто тримесечие, което да е по-успешно от Q4'2009. За съжаление междуфирмената задлъжнялост продължава да расте."Most Computers: ИТ пазарът ще започне да се възстановява през Q4’2010

© Computer World, Computerworld.bg

Acer - лидер на PC сегмента за Q2'2010


Според изнесени данни от Емил Кирилов по време на конференцията, Acer е лидер в PC сегмента за Q2'2010 у нас с 17,6% пазарен дял по реализирани бройки (над 98% вероятно се падат на преносими компютри). С много малка разлика следва HP (17,5% пазарен дял). На Toshiba и Asus се падат съответно 9,2% и 9,1% от сегмента.
На пазара на процесори за Q2 2010 Intel разполага със 79,6% дял, а на AMD се падат 20,4%. С новите чипсети P/H55, и новите процесори с цокли LGA 1156, Intel ще увеличи дела си, прогнозира Кирилов.


"Още за първото тримесечие на тази година Most Computers държеше около 40% от продажбите на Acer в България, при условие, че тази марка започна да се предлага от нас от януари 2010 г. – продължи Кирилов. - Acer ще бъде пазарен лидер на пазара на нетбуци и ноутбуци за 2010 г. Освен това увеличихме пазарния си дял в сегмента на мобилните устройства."


Чиповете Intel Atom са най-разпространени у нас през Q2 2010


Заради добрите продажби на нетбуци, особено през мобилните оператори, Intel Atom процесорите са най-разпространени у нас с дял от 20,1% (по реализирани бройки). "Следват чиповете Core 2 Duo (19,7%), което е много добре за нашия пазар – коментира Кирилов. - Това означава, че той не е насочен към entry-level сегмента." Следват iCore процесорите (10,7%) и Pentium Dual Core (9,5%). Според него от тази статистика може да се направи извода, че се отчита силен ръст в iCore сегмента.
По думите на мениджъра, операторът Виваком залага много на продажбите на ноутбуци, нетбуци и мобилен Интернет. Затова техният дял в операторския сегмент нараства спрямо този в ритейла и дистрибуторския канал.


Пазарът на настолни компютри още се движи надолу


В периода януари-септември 2010 дистрибуторът Most Computers e отчел спад с около 45% в продажбите на дънни платки спрямо същия период т.г. При процесорите намалението за същия отрязък от време е около 60%.
При мониторите спадът за периода януари-септември 2010 спрямо януари-септември 2009 г. е около 70%, докато при видеокартите снижението е с близо 5% по-малко. "Явно е, че пазарът на настолни компютри продължава да се движи надолу, но е очевидно, че все още има интерес съм него – анализира Кирилов. - Според нас пазарът се стабилизира на някакво ниво, но то е доста по-ниско от това преди 2-3 години."


Дистрибуторът се концентрира върху продажбите през канала


"Според нас каналните продажби са факторът, който ще донесе ръста на дистрибуторите и на пазара като цяло – продължи търговският директор. - Ако държавата се активизира, както и SMB сегмента, то това ще бъде ръст в десетки проценти. Ние трябва да сме готови за развитието на този пазар. Освен това обръщаме повече внимание на продажбите през дистрибуторския канал. Виждаме и голям потенциал за ръст там. Опитваме се по ефективен начин да контролираме складовите си наличности. Смятаме, че ще нарасне делът на дистрибуторите с широко портфолио."


Most има вече 33 сервизни центъра в страната


Компанията има вече 33 оторизирани сервизни центъра в страната. "Сервизът придобива доста висока степен на важност – разкри Кирилов. - За Q4'2010 планираме стартирането на onsite сервиз за по-големите клиенти. От софтуерна гледна точка това е отработено. Освен това предвиждаме увеличаване броя на сервизните бази, а програмата "24/48" ще бъде разширена и за Acer от януари 2011 година."


Acer с амбиции за лидер в ноутбук сегмента и тази година
Most Computers: ИТ пазарът ще започне да се възстановява през Q4’2010

© Computer World, Computerworld.bg


Данаил Вълков, регионален мениджър на Acer Computer за България


"Критерий за избор на преносим компютър вече не са само хардуерните спецификации – коментира по време на конференцията развитието на този пазар Данаил Вълков, регионален мениджър на Acer Computer за България. - Все по-голяма тежест при избора имат фактори като функционалност, материали за изработка, дизайн и тегло."
Според изнесените от него данни, Acer е лидер в България по доставка на преносими компютри през Q1 и Q2 на 2010 г. „Компанията бе и номер едно в този сегмент през 2009 година. Мога смело да твърдя, че тайванският производител втора последователна година е лидер в сегмента на ноутбуците у нас", подчерта Вълков.


През 2010 година компанията обнови лаптопите Aspire (моделите 8943/5943), линията Aspire Timeline X, а освен това се очаква нова серия нетбуци и eMachines ноутбуци.
Новите преносими компютри Timeline X са с дебелина под 1 инч, продължителността на работата със стандартна батерията е до 8 часа, а с 9-клетъчна достига 12 часа. Интересното при моделите от тази продуктова линия е, че те са базирани на процесори iCore i3, i5, i7 на Intel, като вариантът за използване на ULV на същия производител отпада. Серията Acer Aspire Timeline X се предлага с диагонали на екрана от 11, 13, 14 и 15 инча.


От Q4'2010 ще се очакват новите нетбуци Aspire One Happy!, които се отличават с ярки цветове на корпуса.
"Дизайнът на бюджетните лаптопи e-Machines 528,728 и 730 също е обновен – продължи Вълков. - Те вече разполагат с HDMI порт и са с тегло под 2,6 кг. Въвеждаме нов дизайн на ноутбуците Aspire 5736, 5742 (също снабдени с HDMI порт и са с тегло от 2,6 кг). Повърхността при тях е релефна - това е нова тенденция при ноутбуците. Благодарение на тази релефна повърхност се намалява ефектът от драскотините."


По неговите думи корпусите на обновената серия TravelMate Timeline са направени без наличие на опасни вещества (HSF-Hazardous Substance Free). От октомври лаптопите Acer ще се предлага с предварително инсталирана мултиезичната версия на Microsoft Office 2010, която ще включва и меню на български език. 

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X