Ит Лидери

Hewlett-Packard съди Хърд за нарушаване на споразумение за конфиденциалност

Владимир Владков

Hewlett-Packard съди Хърд за нарушаване на споразумение за конфиденциалностHewlett-Packard съди бившия си главен изпълнителен директор Марк Хърд, който бе назначен в понеделник, 6 септември, за съпрезидент на конкурента Oracle, заявявайки, че назначаването му нарушава условията на споразумението за напускане на HP, подписано от него.
Хърд напусна HP миналия месец след скандал, свързан с необявени интимни взаимоотношения с външен сътрудник и неправилно попълнени доклади за разходите.
„Марк Хърд се съгласи и подписа споразумение, създадено така, че да защитава търговските тайни на HP и конфиденциалната корпоративна информация. HP възнамерява да приложи в действие това споразумение", пише в изявление на компанията.
„Независимо че в замяна на подписа на Хърд той получи милиони долари кеш, в акции и акционерни опции... HP вярва, че Хърд е изложил на риск най-значимите търговски тайни и конфиденциална информация на HP", пише в жалбата на компанията, подадена до съда в Санта Клара, Калифорния.
Новата роля на Хърд е да ръководи продажбите, маркетинга и поддръжката на Oracle, а това ще го постави в „ситуация, в която той няма да може да изпълнява своите задължения в Oracle без да ползва и разкрива търговски тайни и конфиденциална информация на HP на други хора", добавят от HP.
Визираната информация включва годишните бизнес планове на HP, както и „строго конфиденциален вътрешен конкурентен анализ на Oracle", като този документ Хърд е получил през март тази година, пише още в жалбата.
Хърд е подписал споразумения за конфиденциалност през февруари 2008, февруари 2009 и февруари 2010 г.
Хърд е трябвало да предупреди HP година след напускането си дали планира да започне работа за конкурентна компания, твърдят от HP. Освен това той е трябвало да предостави на HP достатъчно информация, за да се определи дали постът „би довел до нарушаване" на споразумението за конфиденциалност. Хърд обаче не е направил „никакви усилия" преди съобщението на Oracle, пише още в жалбата до съда.
Компанията иска от съда да попречи на Хърд да заеме позиция „в конкурент, на която той ще ползва и/или разкрива търговски тайни на HP". Освен това HP иска специален помощник на съдията да следи редовно дали Хърд спазва условията на споразумението, както и плащане на финансови щети с неназован размер.

Отговорът на Oracle
От своя страна, Oracle определи делото срещу Хърд като „отмъщение на HP", което може да застраши взаимоотношенията между двете компании.
„Oracle от дълги години гледа на HP като на важен партьор, каза Лари Елисън, CEO на Oracle. - Захващайки се с това отмъстително дело срещу Oracle и Марк Хърд, бордът на директорите на HP пренебрегва категорично това партньорство, общите ни потребители, собствените си служители и акционери. Бордът на HP прави невъзможно по-нататъшното сътрудничество между Oracle и HP на ИТ пазара."
Марк Хърд се оттегли от HP преди месец, като в замяна получи обезщетение в размер на $12,2 млн. плюс стотици хиляди в акции на HP, които биха му донесли допълнително десетки милиони долари.

IDG News Service, Бостън

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X