Ит Лидери

Oracle нае Марк Хърд за съ-президент

Владимир Владков

Бившият CEO на HP Марк Хърд влиза, Чарлз Филипс излиза от OracleOracle Corp. обяви в понеделник, 6 септември, че е назначила бившия главен изпълнителен директор на Hewlett-Packard Марк Хърд за един от двата съпрезиденти на Oracle.
Хърд, който бе принуден да напусне HP в началото на предишния месец, ще изпълнява длъжността съпрезидент заедно със Сафра Катц, твърди в. Wall Street Journal. Освен това Хърд влиза и в борда на директорите на Oracle.
Главният изпълнителен директор на Oracle Лари Елисън похвали Хърд в свое изявление, добавят от Wall Street Journal. „Марк свърши чудесна работа в HP и аз очаквам дори да е по-добър в Oracle", казал Елисън.
Независимо от многобройните статии за назначаването, сайтът на Oracle все още не предлага информация за това към 6 часа сутринта на 7 септември. Там за съпрезидент все още е записан Чарлз Филипс.
Перспективата Хърд да работи за Елисън има смисъл за Oracle, тъй като компанията придоби Sun Microsystems и се опитва да изкара на печалба хардуерното й поделение. От своя страна, Хърд успя да направи HP по-ефективна и печалбите й рязко се вдигнаха.
Изявлението на Oracle не специфицира сферата на отговорност на Хърд. Другият съпрезидент Катц се занимава с правните и финансови проблеми и помагаше в преговорите на Oracle със Sun Microsystems. И двамата докладват на Елисън.
Хърд ще замени Филипс, който доскоро отговаряше за продажбите и маркетинга на Oracle. Според слуховете Филипс напуска компанията заради серия грешни стъпки.
Чарлз Филипс доскоро отговаряше за продажбите и маркетинга на OracleПо-рано тази година Филипс призна за любовна афера, след като „романтични снимки с него и жена, която не е съпругата му", се появиха на билбордове в много щатски градове. При друга случка през юли Oracle излезе с изявление, отхвърлящо коментарите на Филипс, че компанията е увеличила бюджета си за придобивания през следващите 5 години.
Главният финансов директор на HP Кати Лесяк изпълнява временно длъжността CEO на компанията, а специален комитет търси постоянен заместник на Хърд.
Computerworld, САЩ
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X