Ит Лидери

Пат Гелсингър: Intel отдавна бе хвърлила око на McAfee

Computer World

В Intel дълго време са обмисляли придобиването на McAfee или Symantec, за да подобрят сигурността при CPU, по думите на бившия старши вицепрезидент на производителя на процесори и съгенерален мениджър групата Digital Enterprise Пат Гелсингър, който от септември 2009 г. е президент и главен оперативен директор за продуктите за информационна инфраструктура на EMC. Той казва, че изненадан от забавянето на сделката с McAfee, обявена около средата на август, а не от нейната логика. „Ние дълго следяхме киберсигурността и сделките в тази област ... с основната теза за подсигуряване на базовата платформа", споделя Гелсингър.

Сигурността изисква изграждането на „корен на доверието" във всички части на една система, за да се затвърди, че някой е този, за когото се представя, подчертава бившият кадър на Intel. Невъзможно е да се вярва на операционната система, на драйверите, на фърмуера или на BIOS-а на едно PC или сървър, защото всички те могат да бъдат хакнати. Скорошни инциденти със сигурността доказаха, че антивирусният софтуер и защитните стени „не работят", което доведе до търсенето на по-дълбока сигурност. „Стигате до простия отговор, че силиконово базираният корен на доверието е важен", обяснява той, добавяйки, че идеята за предоставянето на сигурност на базисно ниво, свързана със силиконовата част, е много, много рационална позиция за Intel.

Планираното придобиване на McAfee може да навреди на RSA, доставчикът на решения за сигурност, който е част от EMC. Това обаче вероятно ще е в малка степен, тъй като продуктите на поделението са в голяма степен допълващи тези на McAfee, смята Гелсингър, който споделя още, че от Intel са казали на EMC, че след обявяването на сделката те очакват дори да си партнират по-ефективно с RSA. На RSA конференцията през март тази година двете компании демонстрираха „верига на доверие", включваща CPU на Intel, софтуер на VMware, решение за управление на автентикацията на RSA и конзола за сигурност на Archer Technologies, която бе придобита от EMC през януари.

Гелсингър е със смесени чувства относно битката между Dell и Hewlett-Packard за 3PAR. На 27 август Dell направи най-новия ход, изравнявайки предложението на HP за $27 на акция, или около $1,8 млрд. Според него 3PAR е „драматично надценявана", понеже продава само блоково базирано оборудване за съхранение от висок клас. Оскъдността на алтернативни възможности за придобиване вдига цената, смята той.

Гелсингър вярва, че HP би била по-добре позиционирана за използването на 3PAR в конкуренцията си с EMC, защото тя вече има силно присъствие сред големите клиенти. Dell от друга страна разполага със сериозно OEM (original equipment manufacturer) партньорство с EMC, което покрива продукти от продуктовите линии на EMC Clariion, Celerra, Symmetrix и Data Domain. EMC е посветена на връзката си с Dell, казва той. „Донякъде предпочитам те да не бяха добавяли това в сложността на тази смесица, но без значение дали го правят, или не, ние ще бъдем страхотни партньори с тях."

IDG News Service (Сан Франциско)
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X