Ит Лидери

Мениджър в Apple продавал информация за милиони на азиатски производители

Computer World

Пол Девайн, мениджър от средно ниво в Apple, е бил арестуван във връзка с дело за незаконно разпространение на конфиденциална информация на компанията. Той е предоставял данни на шест азиатски компании, които са производители на аксесоари за iPod и iPhone срещу милиони щатски долара. Става въпрос за информация за още необявени продукти и техните конструктивни особености.

Сред най-големите потребители на корпоративните данни са били: китайската компания Kaedar Electronics, корейската фирма Cresyn и сингапурският разработчик Jin Li Mould Manufacturing. Интересно е да се отбележи, че с втората компания Девайн е сключил официален договор и той е трябвало да дава информация срещу 6 хил. щатски долара на месец.

За да прибере парите от промишления шпионаж Девайн е основал своя собствена компания в Калифорния и е открил банкова сметка на именето на съпругата си. Въпреки това от Apple забелязали, че той е успял да натрупа повече от 500 хи. долара и започнали разследване като първо проверили електронната му поща. През април там те се натъкнали на компрометиращи писма.

Обвинението посочва като участник в индустриалния шпионаж и Ендрю Анг от Сингапур, който получавал част от парите. Той е работил в компанията Jin Li Mould Manufacturing. След неговото напускане преди половин година, Девайн контактувал директно с председателя на съвета на директорите Джеки Чуа. Само от тази компания подсъдимият е получил над $1 млн., 15% от който са били за Анг.

Стив Даулинг, който е представител на Apple, коментира, че компанията много строго се отнася към спазването на корпоративнта етика и не е склонна да прояви толернтност към нарушителите.
Пол Девайн се появява в Apple през 2005 година, а неговата годишна заплата там е била $100 хил. До преди това той е работил като мениджър в компанията Teradyne, която се занимава с тестване на електроника.
За момента на Девайн е отказано освобождаване под гаранция.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X