Ит Лидери

Секс скандал разтресе HP, изпълнителният й директор подаде оставка

Computer World

Главният изпълнителен директор на

"Изпълнителният директор Марк Хърд взе решение, заедно с борда на директорите, да напусне поста си незабавно", се казва в изявление на компанията.
Раследването срещу Хърд започна след оплакване на бивша служителка, която е работила за маркетинга на компанията. С нея той е имал „близки, лични отношения" в продължение на две години между есента на 2007 и 2009. Хърд дори използвал служебни пари, за да прикрие извънбрачната си връзка.

„Дадох си сметка, че в някои случаи не съм действал по стандартите и принципите за доверие, уважение и сътрудничество, с които съм бил обвързан в НР ", се казва в изявление на Хърд.
След като застана начело през 2005 г. Хърд си бе спечелил авторитет, включително на "Уолстрийт", на човека, измъкнал компанията от кризата покрай предшественичката му Карли Фиорина. Неговата политика на драстично намаляване на разходите и съкращаване на персонала позволи на НР да изпревари Dell и да се превърне в най-големия производител на персонални компютри в света през 2006 година и продължи да бъде на първо място през следващите години. Освен това по време на неговото управление компанията бе лидер в сървърния сегмент, сред водещите в секторите на системите за съхранение на данни, печатни решения, управляеми печатни услуги и др.

Преди избухването на скандала Марк Хърд получава над 30 милиона долара годишно и може да получи обезщетение в размер на $12,20 милиона плюс други премии, при условие, че не упражнява правни действия срещу HP, в съответствие със споразумението за напускане.
В резултат на скандала акциите на НР се сринаха с 9%.

IDG News Service

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X