Ит Лидери

HP ще купи Palm за $1,2 млрд. (допълнено + видео)

Владимир Владков

HP обяви, че ще придобие борещия се за оцеляване производител на смартфони, който ще стане част от групата на HP за персонални системи (PSG). Транзакцията е била одобрена от бордовете на директорите на двете компании.

Според съобщението на Тод Брадли, изпълнителен вицепрезидент на HP Personal Systems Group, „иновативната ОС на Palm предоставя идеална платформа за разширяване на мобилната стратегия на HP и ще създаде уникална за HP възможност да предлага многобройни мобилни свързани устройства. Освен това Palm притежава значителни IP активи и висококвалифициран екип."

Тод Брадли, изпълнителен вицепрезидент на HP Personal Systems Group

Поне на хартия, ако HP успее да запази тези активи, това би превърнало добре изглеждащата мобилна ОС на Palm в жизнеспособна мобилна платформа. В същото време появата на HP като доставчици на платформа за персонални системи ще я вкара в директна конкуренция с Microsoft (Windows Phone 7), с Apple (с продължаващия успех на iPhone OS) и с Android смартфоните, чието пазарно влияние нараства.

Тод допълва, че смартфон пазарът е голям, печеливш и бързо нарастващ, а компаниите, които могат да предложат интегрирано устройство, ще успеят да вземат по-голям дял.

HP ще увеличи 190-те милиона долара, които Palm харчеше всяка година за научно-развойна дейност и ще финансира допълнителни маркетингови дейности. „Смятаме да инвестираме сериозно в развитието на продуктите и възможностите за по-бързо излизане на пазара, така че да тласкаме напред този пазар", заяви Тод Брадли на специална пресконференция. Според него компанията виждаме и други възможности освен смартфоните, имайки предвид таблет компютрите. Към момента Palm WebOS работи само върху телефони.
Пазарът на таблети може да се окаже ключов сегмент за нарастване на бизнеса на HP, смята Джак Голд, анализатор в J. Gold Associates. „Таблетите са основните „front end" средства за влизане в интернет и това ще помогне на HP да разгърне много облачни услуги, от които да получава приходи, включително от магазина за приложения, от поточни услуги и др.", добавя Голд. Използването на WebOS вместо Windows в HP таблетите обаче ще създаде нов фронт на конкуриране с Microsoft. HP вече заяви, че първият й таблет ще работи под Windows 7.
HP продава също и телефони под Windows Mobile, но присъствието й там е доста слабо. „Бизнесът на HP с Windows Mobile телефони е загиващ", смята Голд.
Същевременно на пресконференцията Брадли каза, че HP ще продължи да е стратегически партньор на Microsoft, но не стана ясно дали има предвид „телефонния" бизнес, или само PC бизнеса.

Покупката на Palm за засилване на бизнеса със смартфони замества проектирането на нови апарати, работещи под софтуера на Microsoft или на Android, което може да спести на HP време и разходи, смята Голд. „Palm дава на HP модерна и конкурентна платформа, която вече е разработена и е в производство. Това спестява на HP много R&D долари, а и ускорява значително времето за достигане до пазара", казва той.
Ако HP успее да създаде силен Palm продукт, той ще бъде „великолепен конкурент" на Google, HTC и Nokia, твърди Голд. „Относително встрани от това придобиване остават BlackBerry и iPhone, поне в обозримо бъдеще. Те имат собствени потребителски бази и пазарни сегменти, на които едва ли ще се състезават с WebOS", добавя той. Все пак HP има много силно присъствие в корпорациите, където може с успех да продава Palm устройства, казва още анализаторът.

 

 

През последните няколко месеца имаше много спекулативни новини около това, че Palm си търси купувач. Те се засилиха след като компанията обяви по-лоши от очакваните продажби за тримесечието на своите смартфони Palm Pre и Palm Pixi, базирани на нейния иновативен webOS софтуер. Шефовете също не показаха оптимизъм за подобряване на продажбите през това тримесечие. Компанията търсеше купувач с помощта на Goldman Sachs Group и Quatalys Partners, заявиха от Bloomberg, като сред спряганите имена, проявили интерес към щатския производител, бяха тайванската HTC и китайската Lenovo Group.

Основният актив на Palm е именно webOS, която получи добри отзиви и от разработчиците, и от потребителите. Софтуерът има Linux ядро и има вградена версия на Webkit HTML и Javascript машини за рендиране, използвано в няколко популярни Web браузъра, включително в мобилната версия на Safari в Apple iPhone. С Webkit като среда за приложения разработчиците могат да създадат приложения в HTML, Javascript и Cascading Style Sheets, вместо да ползва програмни езици от по-ниско ниво.

В края на септември 2009 борсовата цена на компанията достигна най-високата си точка от $17,39 за акция, а след това започна да спада. Към 9 април 2010 г. една акция се търгуваше на нива около $5,16.

 

Networkworld, САЩ

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X