Ит Лидери

Търсете „умните пари"

Computer World

Намирането на „умни пари" трябва да е сред най-важните цели на един млад предприемач, търсещ подходящо финансиране за идеята си, подчерта Иван Христанов, съосновател и бивш финансов директор на JetFinance, в рамките на третия обучителен семинар от конкурса за „Награда EMPOWER за изключителни млади предприемачи", провел се на 15 април в НДК. „Бизнесът оцелява при умни идеи и хора, които ги разбират", заяви той. „Умни пари" могат да бъдат намерени при инвеститора, който осъзнава в каква насока мисли отишлия при него предприемач и има необходимите и точни средства, включително контакти, за да му помогне.

На снимката: Томас Хигинс (вляво) и Дейвид Бътс (вдясно)

Срещата бе наслов „Правни въпроси и начално финансиране", а останалите лектори бяха Дейвид Бътс, управляващ партньор в CMS Cameron McKenna, Павел Езекиев, управляващ директор на NEVEQ Capital Partners, и Томас Хигинс, председател на Фондация Empower United. Mодератор на събитието беше Борислав Стефанов - заместник-изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции.

По време на дискусията младите предприемачи получиха редица други практически съвети от презентаторите. „Трябва да знаете накъде вървят вашите идеи и как се развиват във времето. Печелившата идея е ключът за вашия успех", подчерта Дейвид Бътс, допълвайки, че България има възможности за подобряване на инфраструктурата. Павел Езекиев коментира, че идеалният вид на инвестицията е създаването на начален капитал и да осигуряването на подходящ инвеститор за развитието на капитала и идеята. Томас Хигинс се опита да премахне страха от залагането на нововъведенията. „Empower позволява на хората да стигнат далеч, а далеч се стига с печеливша идея - такава, която може да промени индустрията или представата за бизнес", изтъкна той.

Иван Христанов обърна внимание и на опасността от кражба на идеи, а също и на мерките срещу това. Един от най-сигурните методи за защита в такива ситуации е идеята да се направи трудна за крадене „Всичко опира до изпълнението. Колкото по-добри сте в това да реализирате тази идея по възможно най-добрия и мащабен начин, толкова по-трудно става за другите да я откраднат." Що се отнася до инвеститорите, те принципно няма интерес да откраднат идеята, на предприемача, който се е обърнал към тях, тъй като идеята не е тяхна и не са те хората, които имат вече изградена визия за нейното развитие, обясни Христанов. Затова за бизнес ангелите е по-лесно и сигурно просто да дадат парите си там, където има потенциал някой друг да ги умножи. По същата причина те често не желаят да придобиват повече 20-30% контрол над финансирания бизнес, допълни той.

През месец май 2010 г. ще се проведе последната открита месечна среща, на която също се присъстват гост лектори, които са изявени бизнес лидери и експерти. Всички желаещи да научат повече за предприемачеството могат да участват свободно. Семинарите помагат на младите предприемачи да структурират своите идеи и да ги оформят в бизнес план, а новият, удължен срок за подаване на кандидатурите е от 1 май до 30 юни 2010 г.

Интересът към Награда EMPOWER е огромен, сподели Хигинс. - В последните дни получаваме изключително много телефонни обаждания и писмени запитвания с въпроси, свързани със състезанието. Тогава преценихме, че има необходимост да удължим срока. Така кандидатите ще се чувстват спокойни, че имат достатъчно време да оформят идеите си, да попълнят документите от нашия сайт и да ги изпратят в срок."

Наградата EMPOWER е най-голямото национално състезание за млади предприемачи със специален фокус върху иновациите и първа награда в размер на 100 000 лв. В конкурса могат да вземат участие хора, които имат идея за нов бизнес или са стартирали компании преди не повече от една година. Изискването е кандидатът да е на не повече от 35 години. Общите условия и документите за участие в най-голямото национално състезание за бизнес идеи на млади хора са достъпни на сайта на Фондация Empower United. Конкурсът се осъществява от фондацията с подкрепата на Американската агенция за международно развитие (USAID).
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X