Ит Лидери

Януарските световни продажби на полупроводници със силен ръст

Computer World

Въпреки че световните продажби на чипове през януари са само малко по-високи от тези през декември 2009, те надминават с почти 50% постигнатото през миналия януари. Това според Асоциацията на полупроводниковата индустрия SIA е знак, че индустрията „се понесла на крилете" на растежа, след като бе ударена от икономическия застой през последните няколко години.
Доставките на чипове в света са достигнали $22,5 млрд. през януари. Това е увеличение с 0,3% спрямо предходния месец, но представлява скок с 47,2% спрямо продажбите през януари 2009, заявяват от асоциацията в свой доклад.
„Световните полупроводникови продажби през първия месец на 2010 г. са нараснали значително на годишна база, което отразява подобряването на днешната бизнес среда, казва президентът на SIA Джордж Скализ. - Януари и февруари 2009 бяха най-ниската точка в индустриалните продажби, тъй като производителите на електроника отговориха прекалено бързо на глобалната икономическа рецесия."
Пазарните анализатори от iSuppli предвижда, че приходите за цялото първо тримесечие на 2010 г. ще покажат „забележителен растеж" в сравнение със същия период на миналата година. От iSuppli отбелязват, че очакват продажбите на чипове за първите три месеца да скочат 48,5% спрямо същия период на 2009 г.
„Този 48,5% годишен ръст ще постави основите на стабилно възраждане на бизнеса с чипове през 2010 г., смята Дейл Форд, старши вицепрезидент на iSuppli. - iSuppli предвижда приходите на тази индустрия през цялата 2010 г. да скочат до $279,7 млрд., или с 21,5% повече от $230,2 млрд., постигнати през 2009. Това ще е първата година на двуцифрено нарастване в индустрията от 2006 г. насам."
Форд добавя, че чиповете памет, включително DRAM и NAND флаш, ще са най-добре продаваните продукти през първото тримесечие на годината. Приходите от памети ще скочат с 99,3% в сравнение със същия период на 2009 г.
В края на януари от IDC отбелязаха, че нарастването на доставките на компютри през последното тримесечие на 2009 г. показва, че пазарът е започнал да се възстановява от рецесията.
През есента на 2009 г. президентът и главен изпълнителен директор на Intel Пол Отелини обяви на конференцията Web 2.0 Summit в Сан Франциско, че икономиката вече е отлепила от дъното и е започнала да „излиза от блатото на рецесията."
В началото на януари т.г. най-големият производител на чипове

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X