Ит Лидери

От Intel потвърждават насочени срещу тях атаки през януари

Computer World

Intel е била цел на целенасочени атаки от висок клас през януари около времето, когато от Google съобщиха, че са били нападнати от опитни, вероятно китайски хакери. Това става ясно от годишния доклад 10-K на компанията, предаден на Комисията по ценни книжа и обмен на САЩ на 22 февруари.

Ние редовно се изправяме срещу опитите на други да получат неоторизиран достъп през Интернет до ИТ системите ни като например се маскират като оторизирани потребители, пише в 10-K. - Тези опити, които може да са резултат на индустриален или друг шпионаж, или на действия на хакери, искащи да навредят на компанията, на нейните продукти, или на крайните потребители, понякога са успешни. Един скорошен и добре планиран инцидент се случи през януари 2010 г. около същото време, в което от Google наскоро оповестиха инцидент със сигурността."

От Intel не уточняват дали при атаките е било достигнато до конфиденциална корпоративна информация или е била открадната такава. За сравнение, от Google направиха такова признание.

Според онлайн новините, включително написаното от Reuters тази сутрин, говорителят на Intel Чък Мълой е опровергал всякакви връзки между атаките срещу Google и Intel. „Единствената връзка е времето", казал е той за новинарската агенция.

Досега само няколко компании се присъединиха към Google, признавайки, че са били ударени от атаки, възползвали се от тогава все още „незакърпена" уязвимост в Internet Explorer 6 (IE6). Adobe бе една от корпорациите, признали за случилото се, докато от Juniper Networks и Symantec заявиха, че разследват подозрителна активност в мрежите си. Същевременно различни източници съобщаваха, че Yahoo, Dow Chemical и Northrop Grumman също са били засегнати.

Въпреки че от Google твърдяха, че около 30 компании са били жертви на китайските хакери, според други изследователи тази цифра е много по-голяма.

В репортаж на New York Times от миналата седмица бе намекнато, че компютри от две училища в Китай са имали връзка с атаките, но това беше отречено от набедените.

Computerworld (САЩ)
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X