Ит Лидери

Анализатор: Apple печели $208 от всеки iPad за $499

Computer World

Новият таблет на Apple, чиято баова цена е $499, всъщност коства на компанията около $270 под формата на материали и производствени разходи, заяви анализаторът от Wall Street Брайън Маршал, работещ за BroadPoint AmTech.
По сметките на Маршал, стойността на един 16GB WiFi iPad е точно $270,5. Тази цифра включва $10 за самото производство, но не включва $20 за сервизни разходи в рамките на гаранционния срок, които, ако се добавят, разходите за един базов iPad стават $290,5, което води до възвръщаемостта на продажбите на Apple до 42,9%.

Най-скъпият компонент в списъка на анализатора е 9,7-инчовият LCD сензорен дисплей, който се оценява на $100. Паметта от 16GB и алуминиевата й кутия струват около $25, а чипът Apple A4 се посочва като 15-доларов разход.


Както един хардуерен експерт изтъкна на 27 януари, ако таблетът се свързва с Интернет посредством 3G мрежа, тогава печалбата нараства дори повече, тъй като компанията добавя $130 върху цената на iPad при наличието на тази възможност, но нейното добавяне струва много малко. Според изчисленията на Маршал, един $629 16GB iPad с поддръжка на WiFi 3G струва на Apple $306,5, или само с $16 повече от модела, използващ само WiFi. Това създава възвръщаемост на продажбите от 52% - повишение с 9 процентни пункта. Всъщност във всички случаи един WiFi+3G iPad носи повече печалба, отколкото същата конфигурация, но без 3G поддръжка. Моделът за $599 само с WiFi връзка, който предлага 32GB флаш памет, коства на Apple $316 и има възвръщаемост от 48,1%. Същият iPad, но с 3G, ще се продава за $729, а стойността му е само $332, т.е. възвръщаемостта тук е 55,1%. Това е и най-голямата възвръщаемост сред всички модели на таблета, според Маршал.

Като цяло iPad има възвръщаемост на продажбите от близо 50%, ако се предположи, че по-евтините продукти, поддържащи само WiFi, ще се продават по-добре от версиите с 3G. Маршал нарича таблета „още един страхотен удар за Apple" и повиши прогнозата си за глобалните продажби на iPad през 2010 г. от 2,2 млн. на 7 млн.
Високата възвръщаемост на продажбите е нещо стандартно за американската компания. Всъщност някои продукти на Apple имат дори по-висока възвръщаемост от тази на таблета, посочена от Маршал. Консенсусът за iPhone 3GS, например, е че той постига над 60%.
Ако Маршал е прав, това показва, че има пространство пред Apple да намали цената на iPad, казва Езра Готайл, анализатор от Technology Business Research. - Мисля, че цената от $499 е много агресивна, но ако бяха я понижили, това щеше да постави iPad в обхвата на нетбуците. При по-ниска цена потребителите ще трябва да решат какво искат за преносимо устройство за работа и игри, нетбук или iPad."

Брайън Маршал е един от първите, които поставят реалната стойност на таблета в рамките на конкретни цифри. Но служителите на iSuppli, изследователска фирма от Ел Сегундо, Калифорния, скоро ще оповестят своето виждане за стойността на продукта.

Наистина искаме да почакаме, докато не разберем малко повече за това какво има вътре", заявява Андрю Расуайлър, директор в iSuppli.

Но въпреки това желание, от компанията споделят предварителното си заключение. „Много прилича на гигантски iPod Touch, което значи, че въпреки че някои разходи просто са по-големи от тези при iPod като дисплейът и сензорният екран, много други не са", казва Расуайлър. Компонентите на таблета, които отговарят за WiFi, Bluetooth и GPS например, вероятно ще са същите, както и при iPod Touch.

Расуайлър обещава да разглоби iPad веднага, щом той се появи на пазара през март. Една от мистериите, които той се надява да разкрие тогава, е какво захранва устройството.

От Apple признават, че iPad съдържа тяхна микросхема, наречена Apple A4 чип, но все още не са потвърдили това, което повечето анализатори предполагат - че чипът е създаден от калифорнийската бутикова компания за микропроцесори P.A. Semi, която Apple придоби през 2008 г. Apple A4 е всъщност система от чипове, която е почти сигурно, че съдържа едноядрен ARM Cortex-A9 процесор, работещ на 1 Ghz, според Аарон Вронко, главен изпълнителен директор на Rapid Repair, фирма, която обслужва мобилния хардуер на Apple.

Computerworld, САЩ
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X