Ит Лидери

Windows 7 увеличава печалбата на Microsoft с 60% през Q2

Computer World

Чистата печалба на Microsoft е скочила с цели 60% на годишна основа до $6,66 млрд. през втората четвъртина на фискалната 2009/10 г., която приключи на 31 декември, като главната причина за това е разбира се Windows 7.

Приходите са са нараснали с 14% до $19,02 млрд. Част от постъпленията, по-точно $1,71 млрд., са резултат от предварителните продажби на операционната система на производители и търговци на компютри. Ако не се взема предвид тази част, приходите остават $17,31 млрд., а печалбата на акция възлиза на $0,6, което отговаря приблизително на консенсусната прогноза от $17,9 млрд., или $0,59 от акция, на анализаторите, запитани от Thomson Reuters.

От дебюта на Windows 7 до 31 декември за ОС са били продадени над 60 млн. лиценза за периода - това е и рекорден брой лицензи за Windows, закупени за една четвъртина, според Бил Коуфоуд, генерален мениджър „Връзки с инвеститори" в компанията. Освен това по същото време беше пуснат и Windows Server 2008 R2.

Най-голямото парче от приходите за четвъртината са именно дело на ОС - $6,9 млрд.. което представлява ръст от 72,5% в сравнение с постъпленията от продажби на Windows пред съответния период година по-рано. Сървърите и инструментите са отбелязали по-скромно увеличение от $3,75 млрд. до $3,8 млрд.

Но не всички бизнес направления в Microsoft са успели да избегнат кризата. Приходите от онлайн услуги са спаднали от $609 млн. до $581 млн. през последните три месеца на 2009 г. Бизнес дивизията, както и тази за забавление и услуги също са пострадали от намаляване на постъпленията.

Това беше последната четвъртина с присъствието на Крис Лидел като главен финансов директор на компанията, чието място бе заето от Питър Клайн.

Резултатите бяха водени в голяма степен от силното потребителско търсене на компютри, казва Клайн. - Бизнес разходите не са нараснали от рецесийното затишие миналата година."

Според Microsoft, потребителският PC пазар се е разширил с над 20% на годишна база през второто тримесечие, докато бизнес продажбите на PC са останали на същото ниво. Нетбуците са съставлявали около 11% от PC пазара, или долу горе толкова, колкото и преди една година.

Въпреки че времето не е сигурно, ние ще бъдем добре позиционирани, за да извлечем полза от предстоящото възстановяване, когато то се случи", казва Клайн.

Главният финансов директор посочва излизането на пазара на Microsoft Office 2010 като важен двигател на приходите тази година, но ролите на продукти като „облачната" платформа Azure и новата генерация на Xbox с кодовото име Natal не са за подценяаване.


IDG News Service, Ню Йорк
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X