Ит Лидери

HP и Microsoft започват тригодишна продуктова интеграция

Computer World

Hewlett-Packard и Microsoft ще инвестират общо $250 млн. в рамките на три години в стратегия за интеграция на продукти, целяща значително да опрости въвеждането на технологии при компании от всички размери, съобщиха двете страни на 13 януари.

Споразумението ще използва нов модел „infrastructure-to-application" и ще доведе до пакетни предложения, които комбинират сървъри, системи за съхранение, мрежови решения и софтуер.

Това е най-дълбокото ниво на сътрудничество и интеграция и техническа работа, което сме постигали, каза изпълнителният директор на HP Марк Хърд по време на конферентен разговор. - Това е пробив за нас... [изпълнителният директор на Microsoft Стийв Балмър] и аз нямаше да се включа в този разговор, ако това бе просто поредното прес съобщение от HP и Microsoft."

Хърд уточни, че HP и Microsoft са групирали продуктите си в миналото, но изтъкна, че има разлика в дълбочината на интегрираност и във вложените инженерни усилия между групите от решения.

„Облачните" изчисления са „движещата сила зад тази сделка на този етап", каза Балмър. Някои компании може да разгърнат приложения към „облачната" услуга Azure на Microsoft, но други ще искат да използват частна версия. „Има нужда това да бъде интегриран пакет от хардуерния слой до слоя за управление и модела на приложението", добави той.

Microsoft ще използва хардуера на HP, за да поддържа Azure и наред с това HP ще доставя услуги за Azure.

По-късно тази година партньорството ще доведе до продукти, свързани с Microsoft Exchange, и до решения за съхранение на данни от висок клас за SQL Server, сподели Боб Мъглиа, президент на бизнеса на Microsoft за сървъри и инструменти. Сделката ще направи Microsoft предпочитан доставчик на виртуализационна технология за HP. Компаниите планират да доставят серия от малки пакети (Small Bundles), насочени към малки и средни фирми. Продуктите ще комбинират сървъри, системи за съхранение, мрежови решения и софтуера за управление на системи Insight на HP с виртуализационната платформа Hyper-V на Microsoft. HP ще препродава продукта на Microsoft System Center върху своя хардуер и ще направи стъпки за интегриране на Insight със System Center.

Партньорството трябва да се разглежда като еволюиране на връзката между двете корпорации, а не като реакция спрямо някакви пазарни събития, като вероятното придобиване на Sun Microsystems от Oracle, според Хърд.

[Oracle] е чудесен партньор, но аз съм тук, за да говоря за Microsoft, каза Хърд. - Мисля, че Oracle ще продължи да бъде много важен партньор."

IDG News Service, Бостън
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X