Ит Лидери

Фредрик Нейдж и Готфрид Свартхолм Варг може да платят глоба за това, че The Pirate Bay все още е отворен

Computer World

Стокхолмският районен съд трябва да реши дали Фредрик Нейдж и Готфрид Свартхолм Варг, двама от основателите на The Pirate Bay, трябва да платят глоба от по 500 000 шведски крони ($71 000) поради факта, че сайтът все още функционира, въпреки че през от октомври 2009 г. съдът реши той да бъде затворен.

Шведските подразделения на Universal Music, EMI Music, Sony Music и Warner Music са подали искане до съда за издаване на постановление в тази насока.

Битката между основателите на The Pirate Bay и индустриите за забавления започна през май 2009 г. Тогава представители на индустриите също изпратиха искане до Стокхолмския районен съд за глоба на хората зад сайта при положение, че потребителите продължават да имат достъп до съдържание, защитено с авторски права. През октомври съдът постанови, че сайтът ще трябва да затвори, освен ако Нейдж и Варг не бъдат оправдани по друго подобно дело, но и там двамата бяха обявени за виновни в извършването на престъпления срещу закона, засягащ авторските права. В момента постановлението по второто дело е в процес на обжалване, понеже то е било отложено през октомври и ще се състои по-късно през 2010 г.

Нейдж твърди, че първоначалното дело все още не е приключило и че той няма участие в управлението на сайта.

IDG News Service, Стокхолм
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X