Ит Лидери

Първият сертифициран сервиз на Xerox в България отбелязва 40 г.

Computer World

Професионалният сертифициран сервиз на Xerox в България вече е на 40 години, съобщиха в прессъобщение от родното представителство на технологичния гигант. В края на 1969 г. първите техници на Xerox за страната ни завършват първото си обучение. Курсът е проведен в обучителния център на корпорацията в Лондон, а поводът е нуждата от професионални техници, които да обслужват копирните устройства Rank Xerox 660 и 720.

 

През 1969 г. обученията се провеждат във Великобритания. По-късно са отворени още два центъра за сервизно обучение в Източна Европа - първият в Бърно (Чехия), а по-късно и в Брашов (Румъния). Всеки курс е за конкретно устройство и завършва с практически изпит и издаване на сертификат.
Сервизът на Xerox в България започва работа през 1969 г. и е организиран от ДИП „Канцеларски Машини" - държавна фирма с национален обхват, чиято сфера на дейност е всичко, с което може да се оборудва един офис - от датници, през циклостилни и пишещи машини, до първите компютри „Правец".

 

Сертифицираният сервиз на Xerox започва да функционира с двама техници в София. Пет години по-късно техниците вече са 40-50 души в цялата страна, тъй като във всеки окръжен център на „Канцеларски машини" има поне по един човек, който се занимава само с обслужване на Xerox устройства. Постепенно броят на техниците и сервизните бази се увеличава. Сервизната мрежата в страната бързо се разширява, а през 80-те само в София вече има над 40 техници.
Само година след създаването на сервиза, бройката продадени копирни устройства в България започва да расте стремително. В началото машините в страната са само две, едната е собственост на тогавашната Народна милиция - Rank Xerox 914, а другата на Балканкар - Rank Xerox 720.

 

Една от първите машини, произведени от Xerox - Rank Xerox standard 1385 copying machine е използвана дълги години в БАН. Тя е с ръчен механизъм и работи със селенова плака, върху която се прехвърля образа.
Българските специалисти се обучават първоначално за настолните Xerox устройства 813 и 660, а по-късно започват да обслужват и т. нар „големи машини" Rank Xerox 914 и Rank Xerox 720. Rank Xerox 914 е наречена така, защото печата върху хартия с размери до 9 на 14 инча (22,9 см на 35,6 см), а името на Rank Xerox 720 идва от броя копия на час, тоест 12 копия в минута, което е внушителна скорост за онова време.
Xerox 914 е първата копирна машина в света, работеща с обикновена офисна хартия и създадена преди точно 50 години в Рочестър, САЩ.

 

Технологичният гигант обслужва и произвеждани в България машини. От 1986 г. до 1989 г. в завода за пишещи машини в Пловдив са произведени около 5,000 Xerox устройства от сериите 1025, 1050, 1065, както и електронни пишещи машини и широкоформатни инженерни системи.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X