Ит Лидери

Ще се роди ли бегемотът Oracle/Sun?

Computer World

Придобиването на Sun от Oracle удари на камък в Европа, но ако в крайна сметка завърши успешно, клиентите на двете компании ще трябва да преговарят с нов ИТ бегемот. Със Sun на борда Oracle ще притежава софтуерния и хардуерния потенциал, за да се състезава с добре завършените корпорации като IBM и би могла да скочи до върха на бизнеса с отворен код, предвиждат от Gartner.

Вярвате или не, Oracle може да се превърне в най-могъщия производител на отворен код на пазара днес без никакви препятствия", твърди анализаторът на Gartner Джордж Вайс.

Европейската комисия възрази срещу сделката под претекст, че комбинацията на базите данни на Oracle с отворения код MySQL на Sun би нарушила нормалната конкуренция на континента. Но решението не е окончателно и придобиването все още може да бъде осъществено.

Според Вайс, евентуалната комбинация на двете компании би повдигнала следните въпроси:

 • Ще поддържа ли Oracle приложения на IBM, като WebSphere например, в услугата Sparc на Sun?
 • Ще насочат ли в Oracle усилията си основно към Linux или Solaris?
 • Ще продължи ли Oracle партньорството на Sun с Fujitsu за разработката на Sparc?
 • Ще се опитат ли от Oracle да преместят потребителите на бази данни от сървърите на IBM и HP към Sparc?
 • Колко енергия при продажбите ще съсредоточи Oracle в конкуренцията с IBM, HP и Dell на x86 пазара?

Анкета на Gartner показва, че 46% от респондентите са позитивно настроени, заявявайки, че очакват Oracle подкрепя и развива широк набор от нови възможности за хардуерните продукти на Sun. Останалите вярват, че Oracle или би продала хардуера на Sun на друга компания, минимизирайки капацитета на придобитата корпорация, или би обръщала твърде малко внимание на хардуерните продуктови линии.

Вайс предлага и няколко съвета на потребителите, актуални докато не стане ясно какво точно ще се случи с придобиването:

 • Не договаряйте мултимилионни, дългосрочни сделки със Sun, докато европейският преглед по транзакцията не приключи.
 • Не се обвързвайте стратегически и дългосрочно с големи Sparc сървъри, докато не бъде подписан дългосрочен договор между Oracle и Fujitsu.
 • Настоящите клиенти на Sun е добре да се опитат сключат сделки за дългосрочна поддръжка - за пет години или повече, преди от Oracle да могат да променят условията по договора.
 • Инвестирайте в x86 бизнеса на Sun, за да се сдобиете с големи сървърни отстъпки.
 • След като Oracle/Sun сделката приключи, настоявайте Oracle да документира каква е стратегията на компанията относно отворения код и как тя стои до стратегията на конкуренцията.
 • Продължавайте да използвате мидълуер на Sun за настоящи проекти, но отложете плановете за нови, докато придобиването не завърши.
 • Запазете Java като отворен стандарт, но очаквайте от Oracle промени при лицензите.

Тъй като лицензите и цените на продуктите на Sun може да се променят след придобиването, клиентите трябва да бъдат агресивни в преговорите, за да минимизират рисковете. Ключовите точки при преговорите включват поддръжка на хардуер, цени и времетраене на договорите, комплексност на сделките, поддържане на софтуер върху конкурентен хардуер и продължителност на поддръжката за Solaris.

В Oracle вероятно не са считали, че спечелването на благоволението в Европа би могло да е толкова трудно, а Лари Елисън влоши положението с нападателната си позиция спрямо европейските власти, казва Вайс. Междувременно Sun губи по $100 млн. месечно заради забавянето, а конкурентите се възползват от това.

IBM и HP са се надвесили над клиентите на Sun и се опитват да внушат страх във вас [потребителите]", твърди Вайс.

Въпреки че Oracle се отказа от компромиси по отношение на MySQL, компанията не обърна гръб на сделката. Най-вероятният сценарий според анализатора сега е корпорацията да договори с ЕК някакво все пак компромисно решение до 19 януари 2010 г. - крайният срок за разглеждане на придобиването. Ако всичко се проточи по-дълго от това, което не е чак толкова вероятно, всеки, който има продукт на Sun ще изпадне в несигурност, добавя Вайс.

Дори и успешното придобиване може би няма да доведе до промяна в намаляващите приходи на Sun, понеже редица клиенти вече са решили да мигрират от Sparc и Solaris. Някои потребители е възможно и да реагират негативно, ако Oracle поведе общността на отворения код, по мнение на Вайс.

При едно положително завършване на сделката от Oracle ще се очаква да вложи много ресурси и да демонстрира всеотдайност спрямо Solaris и независимостта на Java, сочи проучване.

Въпреки че изглежда, че Oracle ще се фокусира повече върху Linux, отколкото върху Solaris, Вайс прогнозира, че компанията няма да има този подход към операционните системи.

Сред хардуерните продукти на Sun, най-голям шанс за дългосрочно оцеляване под „владичеството" на Oracle биха имали сървърите от висок клас за съхранение на данни и приложенията за обработка на онлайн транзакции, последвани от М-сериите на Sparc Enterprise сървърите, казва анализаторът. Решенията за складиране на данни и x86 сървърите няма да бъдат изоставени, но няма и да получат същите грижи от Oracle.

Мидълуерът на Sun, като GlassFish Enterprise Server, би трябвало да има добро бъдеще с Oracle, счита анализаторът. Но на други софтуерни решения, например Java Composite Application Platform Suite, ще бъде обърнато минимално внимание.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X