Ит Лидери

Печалбата на Dell по-малка с 54% за Q3

Computer World

През третото тримесечие на 2009 г. чистата печалба на Dell е намаляла с 54% до $337 млн., или $0,17 за акция, в сравнение със $727 млн., или $0,37 за акция, през съответния период на 2008 г.

Приходите на компанията се понижили с 15% на годишна база до $12,9 млрд.

Продажбите са отбелязали спад във всички основни бизнес поделения на Dell. Въпреки това, главният финансов директор Брайън Гладн отбеляза, че се забелязват и окуражаващи знаци и че бизнесът е започнал да се възстановява на някои пазари. Продажбите в бизнес поделенията за корпорации и за малки и средни компании са намалели на годишна база, но за пръв път от седем тримесечия са се увеличили на тримесечна база, подчерта той.

Докато досега говорихме за стабилизиране на търсенето през предишните тримесечия, сега виждаме знаци на подобрение на някои пазари, в това число и ключови пазари по света", заяви Гладн.

Въпреки оптимизма, резултатите се оказват по-ниски от очакваните от експерти, включително от Wall Street, припомнят от Thomson Reuters.

Dell имаше нужда от силно тримесечие след като Hewlett-Packard, основният конкурент на компанията, обяви предварителни цифри, които надхвърлиха очакванията. Според данните, приходите на HP са спаднали с 8 на сто до $30,8 млрд. през четвъртото тримесечие на фискалната 2009 г., което отговаря на третото тримесечие на Dell.

Компанията среща затруднения на пазара на компютри, където втората позиция в световен мащаб й бе отнета от Acer, а на първо място си остана HP по данни на IDC. Причината е, че Dell зависи много повече от този бизнес сектор, отколкото конкурентите си, а там разходите са се свили значително. Обемът на продажбите на настолни компютри на Dell е бил по-малък с 15% за третото тримесечие на годината, като приходите от тази дейност са намалели дори повече поради по-ниските цени на пазара. Доставките на лаптопи са се увеличили с пет процента, но и там са отчетени по-малки приходите заради цените.

Натискът над компанията се усеща и при центровете за данни, вследствие на новината, че HP ще придобие 3Com за $2,7 млрд., както и на навлизането на Cisco Systems на пазара на едноплаткови (блейд) сървъри по-рано тази година.

В момента в Dell правят опити да разнообразят бизнес дейностите си. Например с придобиването на Perot Systems за $3,9 млрд. надеждите са, че Dell ще разшири ИТ услугите си. Сега Perot Systems има развит бизнес основно в здравния сектор в САЩ, но от Dell ще се опитат да разширят тези дейности и към други индустрии, заяви управителния директор на Dell Майкъл Дел. Компанията ще даде нова информация за плановете си относно Perot Systems на 16 декември по думите на Гладн.

„С Perot Systems ние разширяваме услугите на Dell към хостинг, консултиране, развитие на приложения и аутсорсинг на бизнес процеси", отбеляза Гладн.

Преди две години компанията купи и доставчикът на iSCSI-базирани SAN решения Equalogic за $1,4 млрд.

Друг ход на Dell е навлизането в смартфон бизнеса с пускането на пазара миналата седмица на Mini 3 с ОС Android. Устройството първоначално ще бъде продавано в Китай и Бразилия, но по-късно негова версия е възможно да достигне Европа и САЩ.


Майкъл Дел очаква Windows 7 да доведе до „доста мощно" освежаване в PC бизнеса през следващите 18 месеца. Според него цялостният пазар на компютри би могъл да нарасне с между 13% и 19% следващата година.

„Windows XP е вече осемгодишна и бизнесът има нужда от модерна ОС, за да използва технологии като виртуализация", каза Дел.

С отпускането на разходите на някои корпоративни клиенти, в Dell очакват приходите за последната четвърт на годината да са по-високи от реализираните през последно приключилото тримесечие.

IDG News Service, Сан Франциско
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X