Ит Лидери

MasterCard MasterIndex: Една трета от българите ползват банкови карти, за да плащат за храна и дрехи

Computer World

Близо една трета (31%) от участвалите в проучването картодържатели в България използват картите си най-често за закупуване на храна и в магазини за дрехи. Около една четвърт от анкетираните притежатели на електронен платежен инструмент (26%) плащат с карта сметки за домакинството, 7 на сто - в бензиностанции, 6 процента - за пазаруване по Интернет, а 3% - докато пътуват в чужбина. Същевременно 17 процента от собствениците на ценните пластини за безналично плащане все още използват картите си предимно за теглене на пари в брой.

Това сочат резултатите от MasterIndex България – подробно проучване, проведено от MasterCard Europe през 2009 година за първи път сред картодържатели от страната. Изследването е проведено през август и септември 2009 година сред национално представителна извадка от 1000 активни картодържатели. Анкетираните са представители на градското население на възраст между 18 и 64 години.

Повечето покупки с дебитни карти са за пазаруване на храна и дрехи (50%), както и за плащане на сметки за домакинството (38 процента). Картодържателите, които използват дебитни карти за теглене на пари в брой, са около 20 на сто. За сравнение, над 2/5 от притежателите на електронен платежен инструмент използват кредитните си карти за закупуване на храна и дрехи, а 25% плащат с кредитна карта сметките на домакинството.

Запитани къде още биха искали да имат възможност да плащат с карта, 35% от собствениците на ценния разплащателен инструмент в България посочват държавните и общинските институции за плащане на данъци. Други места, на които участвалите в анкетата посочват, че са необходими повече POS терминали, са още кафенета и ресторанти (17%) и бензиностанции (16%). Около 15% от картодържателите биха искали да плащат с карта и на откритите пазари, докато 7% отиват още по-далеч, като подчертават необходимостта от възможности за плащане чрез POS терминал и в такситата.
42% от анкетираните картодържатели използват разплащателна карта няколко пъти месечно. Един от десет от активните собственици на карти ги ползват за плащане дори на малки суми – под 20 лева, докато 30% от анкетираните биха предпочели да плащат с карта суми над 20 лева. Средната сума, която активните притежатели на електронен платежен инструмент плащат с карта, е 131 лева, докато средната сума за една покупка с кредитна карта е 243 лева.

“MasterIndex България показва големия потенциал на пазара на разплащателни карти тук. Българските картодържатели все повече се научават как да получат максимални ползи от безналичните плащания. MasterIndex дава най-детайлната картина до момента за употребата на карти в България и ще ни помогне да работим с нашите партньори – банките в страната за разработването на продукти, които най-точно подхождат на специфичните нужди на картодържателите в България.”, заяви Мануел Алексе, асоцииран вицепрезидент „Развиващи се пазари” в MasterCard Europe.

Почти половината от картодържателите в България притежават дебитна карта. 29% от тях имат както дебитна, така и кредитна карта. Докато ключовата причина за избор на определена карта е работодателят (53% от всички респонденти), основната мотивация за придобиване на разплащателна карта са по-лесните транзакции, предоставяни от картите (49%).
Когато става дума за честотата на използване, 42% ползват своята карта няколко пъти месечно, а 15% - няколко пъти седмично. Картовите плащания са предпочитаният метод за плащане на суми над 20 лева за 30% от активните картодържатели, докато други 6% от картодържателите избират дали да платят с карта според ситуацията. 4% от картодържателите заявяват, че плащат с карта почти всеки ден.
Близо половината от картодържателите в България (47%) са започнали да ползват разплащателни карти преди повече от 5 години, 27% - преди 3 до 5 години, а 18% - преди 2-3 години. Най-нисък процент (8%) използват карти само от година. В допълнение, повече от половината картодържатели не са променили навиците си по отношение на употребата на разплащателни карти през последните 5 години. 42% ползват карта по-често от преди, а само 7% - по-рядко.

В интервю за в. Computerworld България от септември тази година Мануел Алексе обясни, че от всички държави в региона България се отличава с огромния брой издадени банкови карти, които са в употреба. Същевременно обаче, притежателите на този електронен платежен инструмент го използват предимно за изтегляне на пари от банкомат, а не толкова за всякакви всекидневни плащания.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X