Ит Лидери

AMD и Intel се помириха

Computer World

На 12 ноември двата големи процесорни гиганта AMD и Intel обявиха, че са уредили дългогодишния конфликт помежду си, който бе свързан с антимонополното законодателство и патентните права.

Според условията на глобалния договор, двете компании се отказват от каквито и да било патенти претенции една към друга и се сключва ново петгодишно лицензно споразумение. При това Intel ще заплати на AMD $1,25 млрд. В отговор AMD ще се откаже от всички антимонополни претенции към Intel и ще оттегли исковете си срещу конкурента в САЩ и Япония.

Компаниите признават, че в последните години отношенията между тях са били сложни. В подобен момент глобалният договор се превръща във важна точка за разрешаването на завързания конфликт и открива път към нови иновации, ни информира още съвместното комюнике.

Припомняме, че AMD обвини своя главен конкурент в използване на нечисти бизнес прийоми и възпрепятстване развитието на конкуренцията на световния на пазар на чипове. Освен това, според обвиненията, Intel е оказвала натиск върху партньорите, принуждавайки ги да се отказват от закупуване на процесори AMD. Към това се добавят и нечистите ходове свързани с подкупи и предоставяне на огромни намаления от страна на Intel.

След обявяването на уредения конфликт акциите на AMD си увеличиха цените с 22% или с $1,16, като вече се предлагат срещу $6,48. Ценните книжа на Intel пък поевтиняха с 0,8% и са на цена $19,68.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X