Ит Лидери

HP придобива 3Com срещу $2,7 млрд.

Computer World

HP обяви, че е в заключителен етап на сделката по закупуването на мрежовия гигант 3Com. Според условията на договора, който скоро ще бъде подписан, HP ще заплати по $7,9 за акция, което с повече от $2 над последната обявена на борсата цена от $5,69 при затварянето на търговията в сряда, 11 ноември. Общата сума по сделката се изчислява на $2,7 милиарда, а финализирането й е планирано за първата половина на 2010 г. Преди това тя трябва да бъде одобрена от регулаторните органи. Печалбата на компанията през миналата финансова година е близо $1,3 млрд, а щатът й наброява повече от 6 хил. души в 40 страни по света.
Предполага се, че поглъщането на 3Com ще позволи на НР да укрепи позициите си в сегмента на мрежовото оборудване и ще разшири своето присъствие на бързо растящия китайски пазар, където 3Com се намира в изгодно положение.

Анализатори предполагат, че с покупката Hewlett-Packard ще навлезе в тежък конкурентен сблъсък със Cisco Systems. Световният лидер в мрежовите технологии, от своя страна, също навлезе на „чужда" територия. През март т.г. Cisco започна доставката на сървъри. Експерти още тогава предположиха, че тази стъпка ще усложни взаимоотношенията на Cisco с доставчици на персонални компютри и сървъри, като IBM, HP и Dell. След сливането на НР и 3Com конкуренцията между обединената компания и Cisco ще се изостри.
От края на 90-те 3Com изоставаше от лидера Cisco в областта на мрежовите продукти и предприе няколко различни стратегии, за да открие своя място на пазара. Придобиването на TippingPoint й осигури силни позиции при решенията за блокиране на прониквания, като фокусирането върху мрежови устройства за малкия и среден бизнес също й донесе успех.
HP планира да комбинира продуктите на 3Com за корпоративни опорни мрежи и за сигурност със своите собствени предложения за периферията на мрежата, така че да създаде цялостно портфолио. Целта на сделката е корпоративния пазар, не този на телеком операторите, добавят от HP.
Сливането ще осигури на HP мрежови продукти, необходими й за големите предприятия, заедно с мощта на добре познатото име, твърдят анализаторите. "Покупката дава в ръцете на HP опорен комутатор", казва Стив Сушарт от Current Analysis, коментирайки 3Com H3C 12500, който компанията „извади" срещу Nexus 7000 на Cisco. 3Com ще обогати HP и с някои корпоративни edge маршрутизатори. Линията MSR се отличава с Linux базиран блейд сървър за обслужване на приложения с отворен код като IP централи, софтуер за сигурност и WAN оптимизиране, почти като изключително успешната платформа ISR на Cisco.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2020 съгласно Общи условия за ползване

X