Ит Лидери

ЕК е против придобиването на Sun от Oracle

Computer World

Европейската комисия изрази възражението си срещу придобиването на Sun Microsystems от Oracle, заявявайки на 9 ноември, че сделката би навредила на конкуренцията на пазара за бази данни.

Мнението на ЕК, което не бе публикувано, не е окончателно и не означава, че в крайна сметка сделката ще бъде блокирана. Окончателното решение трябва да излезе до 19 януари 2010 г. и ще може да бъде обжалвано.

Възражението изразява предварителната оценка на комисията относно и ограничена до комбинацията на базата данни с отворен код MySQL на Sun и базите данни за корпорации на Oracle, и потенциалния негативен ефект върху конкуренцията на пазара за бази данни", уточниха от Sun.

От Oracle заявиха, че твърдо ще се противопоставят на решението на еврокомисията, което е отражение на „едно дълбоко неразбиране на конкуренцията при базите данни и динамиката на отворените кодове".

Тези, които са наясно със софтуера с отворения код, разбират много ясно, че понеже MySQL е отворен код, не може да бъде контролирана от никого. Това е целият смисъл на отворения код", подчертаха от Oracle. Компанията характеризира пазара на бази данни като силно конкурентен, „с най-малко осем силни играчи, включително IBM, Microsoft, Sybase и три отделни производители на отворен код". От Oracle твърдят още, че сделката е жизненоважна за конкуренцията на пазара за сървъри от висок клас, понеже тя би „съживила" процесора Sparc и платформите за операционни системи Solaris на Sun. Наред с това придобиването ще подсили и платформата за разработване на Java.

Имайки предвид липсата на каквито и да било реални теории или доказателства за вреда за конкуренцията, ние сме сигурни, че ще стигнем до разрешение за транзакцията", допълниха от Oracle.

Управителния директор на Oracle Лари Елисън каза, че Sun губи по $100 млн. месечно, докато чака приключването на сделката.

Придобиването вече е получило одобрението на американското министерство на правосъдието, от където заявиха, че са разгледали сделката внимателно и са заключили, че няма да доведе до намаляване на конкуренцията.

От Oracle обявиха плановете си за придобиване на Sun за общо $4,7 млрд. през април 2009 г.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X