Ит Лидери

A.T. Kearney: През 2010 г. повечето анализатори очакват подобрение

Computer World


Ирена Младенова, старши
консултант в A.T. Kearney
Повечето анализатори предполагат, че кризата ще продължи в периода 2010-2011 г., като най-вероятният сценарий е стабилизирането да започне през следващата година. Това каза Ирена Младенова, старши консултант в A.T. Kearney, на дискусионния семинар "ИКТ - накъде след кризата", който се проведе по време на Дните на информационните и комуникационни технологии в ИнтерЕкспо Център.

Данни от изследване, проведено от консултантската компания показват, че 78% от ИТ директорите са под натиск да съкратят разходите. От тях, над 60% трябва да постигнат двуцифрен процент спестявания. „Тази криза идва след един доста дълъг период, в който се отчиташе повишаване на средствата за ИТ. Този процес е бил в отговор основно на променящите се бизнес очаквания - каза Ирена Младенова. - От периода 2003-2004 се наблюдаваше близо 20 на сто увеличение на разходите за ИТ, а през 2007 този процент е бил 30."

По думите на Младенова за края на кризата има четири вероятни сценария на развитие. Първият вариант е свързан с бърз и драстичен спад, които се случва тази година, и той ще бъде последван от скоростно възстановяване през 2010 година. Вторият сценарии предполага също бърз и драстичен спад, след който обаче следват поредица от кратки икономически възходи и спадове, а през 2011 година се очаква устойчиво развитие. Трети вариант, според изнесените от Ирена Младенова прогнози, представлява скоростен спад, последван от задържане на ниски нива и през 2011 се очаква устойчиво възстановяване. Според четвъртия сценарии за развитие на кризата, представен от A.T. Kearney, се предвижда бързо и драстично икономическо занижаване, последвано от късно и много бавно възстановяване.

Според Младенова кризата дава шанс на България да се възползва и затвърди конкурентните си предимства в региона, а страната ни е единствената европейска държава в Топ 15 на световните аутсорсинг дестинации. От консултантската компания припомниха, че България се намира на трето място в Европа по дял на сивия сектор спрямо брутния вътрешен продукт.

„Засега няма фалирали фирми в софтуерния бранш - разкри Диана Стефанова, член на УС на БАСКОМ. - Проблемите в сегмента идват най-вече от клиенти, изпаднали в несъстоятелност. В ситуация като настоящата е важно да се инвестира в нови продукти. Все повече фирми разбират, че ще се налага модела на софтуера като услуга, за сметка на продажбите на софтуерните лицензи. Гъвкавостта на компаниите е важен компонент в момент на криза."

Според Веселин Тодоров, председател на комисията „Законодателна дейност" в БАИТ, в момента ИТ компаниите имат сериозен проблем със задържането и намирането на персонал. Тъй като голяма част от българските специалисти предпочитат да работят зад граница, и човешкият недостиг в технологичната сфера е голям, един от начините да бъде разрешен този проблем, е свързан с премахването на ограниченията за привличане на висококвалифицирани служители от други държави. „След кризата се очаква наистина сериозна криза в намирането на качествен персонал", прогнозира Тодоров.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X