Ит Лидери

Gartner влиза у нас чрез хърватския си дистрибутор Calisto

Владимир Владков

Gartner разширява присъствието си на българския пазар като отваря свой локален офис в София чрез своя изключителен дистрибутор за адриатическия регион - хърватската фирма Calisto. За управляващ директор на новия офис Calisto Adriatic е назначен Александър Захариев. Захариев ще е на пряко подчинение на Иван Маглич, регионален директор на Calisto/Gartner Adriatic който от няколко години продава проучванията и анализите на Gartner на български клиенти, както и на Дик ван Хам, регионален вицепрезидент на Gartner за новите пазари в регион ЕМЕА. Това стана ясно на конференцията „Gartner Executive Event", организирано от анализаторската компания в София. На събитието водещият анализатор в Gartner Анди Кайт представи 10-те стратегически технологии на 2010 г. (вж. Computerworld, брой 39), които според Gartner ще окажат съществено влияние върху корпорациите през следващите 3 години.
„Gartner би желал да съветник на ръководителите на българските бизнес организации - както на главните ИТ директори, така и на бизнес лидерите и инвеститорите, така че да ръководят своя бизнес по-ефективно, особено в условията на днешната икономическа рецесия", заяви Дик ван Хам.

Анди Кайт, вицепрезидент на Gartner, и Александър Захариев, управляващ директор на софийския офис на Calisto Adriatic


Информационните технологии днес са част от всеки бизнес процес, а бързоразвиващите се технологии влияят в огромна степен върху конкурентоспособността на всяка компания. "Световният ИКТ пазар се изчислява на $3000 млрд., а по скромни оценки поне 20 на сто от ИТ инвестиции направо се прахосват. Ако успеем с нашите съвети поне с малко да намалим това прахосничество, това ще даде огромно отражение върху ефективността на световната икономика", заяви Анди Кайл.
Ивайло Главчовски, главен ИТ директор на Уникредит Булбанк и един от първите клиенти на аналитичните доклади на Gartner у нас, подкрепи тази теза, като обори редица митове, споделяни от негови колеги в ИТ отделите. „Мит е, че ИТ шефовете са на върха на информацията само заради позицията си, както и че могат сами да анализират тенденциите в ИТ. Погрешно е и схващането, че ежедневните ни задачи не ни пречат за цялостно познание в динамичния свята на ИТ технологиите. Много хора смятат, че не се нуждаят от аналитичните „брътвежи" на разни анализатори и могат да се справят сами с всякакви предизвикателства, поставени им от ръководството. Това обаче не е така", каза Главчовски. Според него истината е, че ИТ ръководителите се нуждаят от няколко доверени източници на информация, а компании като Gartner разполагат с армия от талантливи анализатори, всеки от които прави задълбочен анализ върху по-тясна технологична област. Освен това динамиката на бизнеса, особено в технологичния свят, е много голяма, а анализаторите извеждат водещите тенденции, така че бизнесът да се ориентира по-бързо. „Не на последно място тази анализи, които все пак струват пари, спестяват доста ИТ разходи", каза още Главчовски.
Той обаче предупреди, че Gartner "не може да вземе решение вместо вас, не може да поеме отговорност за избора на едно или друго технологично решение, не може да излекува проблемите в архитектурата". „С анализите на Gartner просто имате доверен съветник", допълни ИТ шефът на Уникредит Булбанк.
© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X