Ит Лидери

Приходите на Microsoft падат с 14%, доходите със 17% за първата фискална четвъртина

Computer World

Приходите на Microsoft са намалели с 14%, а доходите - със 17% през първото фискално тримесечие, приключило на 30 септември 2009 г., в сравнение със същия период на предходната година, съобщи компанията.

Общите приходи на фирмата за периода са $12,92 млрд., за разлика от $15,06 млрд., регистрирани година по-рано.

Чистият доход падна до $3,57 млрд., при $0,4 печалба на акция, от $4,37 млрд. през съответното предходно тримесечие.

Анкетирани от Thomson Reuters, анализатори прогнозираха приходи от $12,32 млрд. и $0,32 печалба на акция, така че, въпреки сериозния спад, цифрите все пак са по-добри от очакваното.

От Microsoft обясняват ниските резултати с отложените приходи от продажбите на Windows 7 на производителите на компютри преди официалната премиера на ОС на 22 октомври. Така или иначе, получените от това $1,47 млрд. като приходи нямаше да бъдат достатъчно, за да компенсират спада от $1,66 млрд. в продажбите на дивизиите Windows и Windows Live.

Въпреки всичко, финансовият директор на Microsoft Крис Лидел постави усмивка върху цифрите, заявявайки, че ако компанията не е трябвало да отлага приходите от продажбите на Windows 7, печалбата е щяла да се повиши с осем процента.

Продажбите в ресора “Сървъри и инструменти” останаха стабилни на ниво около $3,4 млрд. и с оперативен доход, който скочи с 28% до $1,28 млрд. Същевременно оперативният доход в отдел “Забавление и устройства”, където фигурира Xbox, се увеличи двойно до $312 млн., а продажбите запазиха стабилност на ниво $1,89 млрд.

IDG News Service, Париж

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X