Ит Лидери

Intel жали санкцията на ЕК срещу антитръстовото дело пред Омбудсмана

Computer World

Омбудсманът на Европейския съюз потвърди, че е получил жалба от Intel относно начина, по който антитръстовото дело срещу най-големия в света производител на микрочипове е водено в Европа и заяви, че ще публикува резюме на решението си по-късно този месец. Това съобщиха от офиса в Сан Франциско на IDG News Service.

От Intel се оплакали на омбудсмана П. Никифорос Диамандорос през юли 2008 г. с твърдението, че Европейската комисия е допуснала "процедурни грешки" по време на проучването за антитръст срещу Intel, съобщи говорител на Диамандорос по електронната поща.

Еврокомисията глоби Intel с рекордните €1,06 млрд. през май, което в момента на обявяване на санкцията се равняваше на US$1,44 млрд., след като обяви микрочип-производителя за виновен в нарушения на антитръстовите правила на пазара на процесори за персонални компютри. ЕК заяви, че Intel е плащал отстъпки на производителите на системи и на най-големия европейски ИТ търговец, Media Markt, за да елиминира конкуренцията от страна на най-близкия си съперник - Advanced Micro Devices.

Посредством отстъпките, се постигал ефектът на понижаване на цените на персоналните устройства. Според Европейската комисия, потребителите били ощетени, защото биха имали много по-голям избор на продукти, ако не било потиснато предлагането на AMD.

Според информация от август, омбудсманът критикувал ЕК за това, че не успяла да включи като доказателство по делото детайли около срещата с ръководител на Dell, който заявил пред разследващите, че определя представянето на AMD като "твърде слабо" в сравнение с това на Intel.

Това може да предполага, че Dell е избрал да използва чиповете на Intel в своите компютри по технически причини, а не заради предложени отстъпки, пише Wall Street Journal, позовавайки се на доклада на омбудсмана.

На 4 септември говорител на Intel потвърди, че компанията е получила доклада, но отказа да коментира съдържанието му и подробности как то би се отразило на изхода на делото. "Омбудсманът ще реши дали да публикува доклада си", обясни говорителят на Intel.

Говорителката на ЕК заяви, че решението на Диамандорос е изпратено на Intel през юли и че резюме на доклада ще стане достояние на обществеността в средата на септември.

Ролята на омбудсмана е да се опитва да решава случаи с жалби по обвинения за лошо администриране от страна на европейските служби. Омбудсманът може да отправи препоръки за решаването на спорове, но няма власт да променя изхода на делата.

© Ай Си Ти Медиа ЕООД 1997-2019 съгласно Общи условия за ползване

X